Opening cultureel seizoen Enschede

Van vrijdag 15 september tot en met zondag 17 september vindt de feestelijke opening van het Enschedese cultureel seizoen 2006-2007 plaats. In en rond dit weekend wordt een inspirerende mix van kunstuitingen gepresenteerd.

'Nieuwe wijk Roombeek biedt vernieuwende cultuur'

Van vrijdag 15 september tot en met zondag 17 september vindt de feestelijke opening van het Enschedese cultureel seizoen 2006-2007 plaats. In en rond dit weekend wordt een inspirerende mix van kunstuitingen gepresenteerd. Naast een voorproefje van de culturele producties van het komende jaar, biedt het openingsfestival een noviteit: het Cultuurlint. Deze kunstzinnige route verbindt de binnenstad van Enschede via het Rijksmuseum Twenthe met het Kunstkwartier in het nieuwe culturele hart van Enschede: Roombeek.

Net als het cultureel aanbod van Enschede, biedt het openingsprogramma een brede variatie aan opvallende, vernieuwende - soms eigenzinnige - culturele producties. Het culturele seizoen in Enschede wordt muzikaal ingeleid door het Orkest van het Oosten dat onder leiding staat van een nieuwe chef-dirigent: Jan-Willem de Vriend. Het orkest brengt onder andere muziek van Mozart, Schubert en Sjostakowitsj.

GOGBOT festival - 14 t/m 19 september
Het jaarlijks terugkerende GOGBOT festival vindt plaats tijdens de opening van het culturele seizoen. De Oude Markt vormt het decor voor de ontmoeting tussen multimedia en kunst die dit 'EnvironMental arts, Multimedia & Technology' festival biedt.

Een blikvanger is ongetwijfeld het spectaculaire, ruimtelijke kunstobject van de Architects of Air, het Luminarium Levity II. Deze 1.150 m² opblaasarchitectuur is befaamd om zijn geometrische schoonheid en zijn adembenemende kleur-, geluid- en lichtspel. Alan Parkinson heeft voor het eerst speciaal voor een stad een aanbouw ontworpen. Het 150 m² grote opblaasbare Enschede Dome, onderdeel van Levity II, beleeft in Enschede zijn wereldprimeur*.

In de Grote Kerk wordt tijdens het GOGBOT festival werk tentoongesteld van de dit jaar overleden Nam June Paik, die wordt gezien als de godfather van de videokunst. Daarnaast is werk te zien van o.a. het duo JODI, Leonard van Munster, Roy Billevoye en Arno Koenen.

De eerste dag van GOGBOT wordt afgesloten met verschillende performances en muziek op de Oude Markt. Op vrijdagavond verandert de Oude Markt in een open-air-cinema gevuld met computer-, cyber- en robotanimaties. Op zaterdag performen bekende DJ/VJ's, zoals publiekstrekkers Micha Klein en Joris Voorn.
Voor het volledig programma: www.gogbot.nl

Rijksmuseum Twenthe - 16 en 17 september
Het Rijksmuseum Twenthe vervult een prominente rol in cultuurstad Enschede. De collecties van het Rijksmuseum Twenthe geven een compleet overzicht van de - voornamelijk Nederlandse - beeldende kunst van de dertiende eeuw tot heden. Op de Oude Markt en in het Balengebouw spelen deze werken de hoofdrol in de performances van VJ Stalker.

In het weekend biedt het museum - dat het gehele weekend gratis toegankelijk is - het publiek een unieke programmering. Binnen de muren van het museum belichten bekende hedendaagse dichters en popgroepen verschillende kunstwerken op hun eigen manier. Dichters als Daniël Dee, Xavier Roelens, Sieger MG, Tsead Bruinja, maar ook de folkpopgroep Hazy Jane en de mathpopband About, hebben zich laten inspireren door een schilderij uit het museum. Tijdens de opening van het cultureel seizoen zullen ze hun eigen werk ten gehore brengen, in combinatie met de door hen gekozen werken uit het museum.
Zie: www.rijksmuseumtwenthe.nl

Cultuurlint - 17 september
Het Cultuurlint vormt niet alleen een geografisch concept, het symboliseert ook een mentaal territorium waarbinnen de stad Enschede vernieuwende vormen van kunst en cultuur stimuleert.
Het Cultuurlint loopt van het Kunstkwartier (waarin het Cremer en TwentseWelle zich zullen vestigen) langs de Museumlaan - de centrale as van Roombeek - en het Rijksmuseum Twenthe, via het nieuw te bouwen Muziekkwartier naar de binnenstad.

Tijdens de opening van het cultureel seizoen worden bezoekers langs het Cultuurlint getrakteerd op talloze verrassende optredens en exposities. Zo biedt het Balengebouw aan het uiteinde van het lint gevarieerde exposities en performances en leidt het langs het gratis toegankelijke Rijksmuseum Twenthe naar de evenementen in de binnenstad. Onderweg vindt men de Dag Nacht Dierentuin, waar de uitersten van keuzes maken tot op het karikaturale worden uitgelicht, maar ook cabaret, verteltheaters en mimekomedianten.
Meer informatie over het Cultuurlint is te vinden op: www.cultuurlint.nl