6 Juni Europese Verkiezingen: Wat moet u weten?

30 mei 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Donderdag 6 juni mogen we naar de stembus om te kiezen wie ons moet vertegenwoordigen in Europa. In totaal zijn er 20 partijen met verschillende programma’s en ideeën.

Wie nog niet weet op wie te stemmen kan het beste een stemwijzer invullen. Dat geeft wat houvast. Dan moet u nog een paar dingen weten. Die zetten we op een rij.

Stembureaus

In Enschede zijn er 75 stembureaus. Bijna alle stembureaus zijn geopend van 07.30-21.00 uur. Alleen het stembureau op het NS Station Enschede is geopend van 06.00-20.30 uur. Speciaal voor de reizigers. Verder hebben zijn er nog wat bijzondere stembureaus zoals het Rijksmuseum en de Museumfabriek. De musea zijn de hele dag gratis geopend a de musea zijn gratis geopend die dag en bezoekers kunnen de tentoonstellingen bezichtigen. In de Museumfabriek is de tentoonstelling tot 17 uur te bezoeken en in het Rijksmuseum kunt u de tentoonstellingen tot 20 uur bezoeken. En speciaal voor mensen met een gehoor- en/of zichtbeperking is er een inclusief stembureau aan ’t Achtervoort 1 in Enschede. Uitzoeken wat voor u het dichtstbijzijnde stembureau is? Kijk dan op https://www.enschede.nl/stembureausexterne-link-icoon.

Stempas

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas en een identificatie nodig (ID of paspoort of rijbewijs). Heeft u geen stempas? Dan kunt u tot 3 juni tot 17:00 uur digitaal een vervangende stempas aanvragen via enschede.nl/verkiezingen-europees-parlementexterne-link-icoon. U kunt ook aan de balie in het Stadskantoor een vervangende stempas aanvragen. Dit kan tot 5 juni 12.00 uur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Stemmen in een andere gemeente - Kiespas

Met uw stempas stemt u in Enschede. Wilt ergens anders stemmen dan heeft u een kiezerspas nodig. Die kunt u tot 3 juni tot 17:00 uur digitaal aanvragen via enschede.nl/verkiezingen-europees-parlementexterne-link-icoon. U kunt ook aan de balie in het Stadskantoor een kiezerspas aanvragen. Dit kan tot 5 juni 12.00 uur. U hoeft geen afspraak te maken. Woont u in een andere gemeente en wilt u bijvoorbeeld in Enschede stemmen dan moet u dat via uw eigen gemeente regelen.

Medewerkers verkiezingen

In totaal hebben we ruim 1500 mensen nodig om de verkiezingen goed te laten verlopen. En we zijn nog op zoek naar een paar medewerkers voor donderdagavond 6 juni en de vrijdagmiddag en avond 7 juni. Interesse? Kijk dan op mijnstembureau-enschede.nlexterne-link-icoon en geef je op. Er staat een leuke vergoeding tegenover.