Speerpunt 5: (Langer) zelfstandig wonen

Prioriteit 1: Zorgen voor geschikte voorzieningen in de woonomgeving

In Enschede zijn er meer dan 500 vrij toegankelijke activiteiten en voorzieningen. Deze kunnen mensen helpen om (langer) zelfstandig te wonen. Om iedereen naar de geschikte voorzieningen te verwijzen die passen bij de inwoner zijn er Wijkwijzers ingericht. Het is mogelijk om informatie te krijgen van Wijkwijzers bij inlooppunten of via de website Wijkwijzer Enschede.

Sinds 2018 zijn er een 9-tal fysieke Wijkwijzers geopend in Enschede. In de Wijkwijzers kunnen bewoners bij enthousiaste vrijwilligers en professionals terecht met vragen over onder andere welzijn en zorg. Inwoners ontvangen dan informatie en advies. De Wijkwijzers werken met open inloopuren en de aanwezigen weten alles van de activiteiten in de eigen wijk of buurt. Mochten deze activiteiten niet aansluiten, dan kijken ze in een één op één gesprek in hoeverre vrijwilligers inwoners zelf bij kunnen staan en kunnen helpen op verschillende vlakken. Bij sommige Wijkwijzers werken de vrijwilligers ook nauw samen met wijkteammedewerkers door samen het inloop uur te beheren. Op de website zijn verschillende rubrieken te kiezen: onder andere sociale contacten en relaties, ouderenzorg en financiële en juridische zaken.

Met de komst van de Wijkwijzers willen we inwoners zo dicht mogelijk bij hun huis begeleiden. Het liefst doen we dit door ze door te verwijzen naar al bestaande activiteiten en voorzieningen. Daarbij zijn de Wijkwijzers zo ingericht dat de drempel om binnen te lopen zo laag mogelijk is.

Aandachtspunt

Er is genoeg aanbod, vaak is de vraag van inwoners ook helder na enig contact in een Wijkwijzer. De moeilijkheid zit in de weg van vraag naar aanbod. Welke schakels hebben we nodig en hoe laten we iedereen het beste samenwerken voor de inwoner?