Gfe-verzamelcontainers bij hoogbouwlocaties

Woont u in een flat, appartement of bovenwoning? Dan kunt u vanaf 2021 groente-, fruit- en etensresten (gfe) gescheiden inleveren. Gemeente Enschede en Twente Milieu plaatsen dit najaar hiervoor ruim 300 gfe-verzamelcontainers bij hoogbouwlocaties, zoals flats en appartementen. Bekijk op deze pagina waar de nieuwe gfe-verzamelcontainers komen te staan. Van woensdag 3 juni tot woensdag 15 juli 2020 heeft u de mogelijkheid om op de voorgestelde locaties te reageren.

Waarom groente-, fruit- en etensresten apart inzamelen?

Samen met de andere Twentse gemeenten wil de gemeente Enschede in 2030 maximaal 50 kilo restafval per inwoner per jaar overhouden. Op dit moment is dat 118 kilo per Enschedeër. Restafval is afval waar al het herbruikbare afval, zoals verpakkingen, papier en glas, niet meer in zit. Gfe-afval hoort hier ook bij. Gfe-afval belandt bij bewoners van flats, appartementen of bovenwoningen op dit moment nog bij het restafval.

Door gfe-afval te scheiden heeft u minder restafval en bespaart u kosten. Ook is het beter voor het milieu. Van gfe-afval kunnen we compost maken. En compost is weer een goede voedingsbodem om planten en bloemen op te laten groeien. Gfe-afval is dus een waardevolle grondstof!

Hoe zijn de gfe-verzamelcontainer-locaties gekozen?

De gemeente heeft samen met Twente Milieu onderzocht, waar ze de gfe-verzamelcontainers het beste neer kunnen zetten. Het belangrijkste hierbij is dat het voor u zo eenvoudig, comfortabel en veilig mogelijk is. Hierbij was het volgende belangrijk:

Een locatie dichtbij uw woning, zo dicht mogelijk bij de ingang van uw flat of appartementencomplex.

Een locatie niet te dichtbij balkons, deuren en/of ramen om overlast te voorkomen.

Een locatie waarbij de gfe-verzamelcontainer het liefst op gemeentelijke grond staat.

Voldoende gfe-verzamelcontainers om te voorkomen dat deze snel vol raken. We gaan uit van 60 huishoudens per gfe-verzamelcontainer.

Het liefst dichtbij de restafvalcontainer, zodat u in één keer meerdere afvalsoorten kunt wegbrengen.

Een veilige en makkelijk bereikbare locatie. Voor u tijdens het wegbrengen van uw afval en voor ons wanneer wij het afval ophalen.

Bekijk de informatievideo hieronder om te zien hoe de afvalinzameling werkt

Waar plaatsen we de gfe-verzamelcontainer in uw buurt?

Vanaf 14 oktober zullen we starten met het plaatsen van de gfe-verzamelcontainers in uw buurt. De locaties ziet u ook op de onderstaande kaart. Volg de onderstaande stappen en bekijk de locatie bij u in de buurt.

Stap 1

Typ uw adres of postcode in de zoekbalk en druk op enter. De kaart zoomt automatisch in. U kunt ook handmatig inzoomen op de kaart door op het plusje te klikken in de linkerbovenhoek van de kaart.
De groene iconen op de kaart zijn de locaties van de gfe-verzamelcontainers.

Stap 2

Klik op een locatie.

U ziet dan een foto. In de groene cirkel komt de gfe-verzamelcontainer te staan.

Ook ziet u hier het adres, het containernummer en het aantal containers.

Heeft u een zienswijze ingediend?

Tot 15 juli 2020 kon een reactie (zienswijze) worden gegeven op de geplande locaties voor gfe-containers. Afgelopen periode zijn alle reacties goed bekeken en de ideeën voor andere locaties onderzocht.  Alle reacties zijn vastgelegd in een zogenaamde nota van antwoord. In een nota van antwoord beschrijft de gemeente hoe met de zienswijzen is omgegaan. Op 6 oktober is door het college van burgemeester en wethouders het gfe-plaatsingsplan met de nota van antwoord vastgesteld.
Bewoners die een zienswijze hebben ingediend en eventuele nieuwe belanghebbenden kunnen beroep indienen bij de Raad van State. De periode van beroep is 6 weken. Deze periode loopt van 8 oktober tot 19 november.

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over het scheiden van gfe of de gfe-verzamelcontainer? Kijk dan eerst bij de veelgestelde vragen die hieronder staan. Staat uw vraag daar niet bij? Neem dan contact op met Twente Milieu.

Dit kan via onderstaande button, of bel Twente Milieu via 0900 – 85 20 111 (lokaal tarief). Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur.

Meer weten?

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen.

Of neem contact op met Twente Milieu via het nummer: 0900 – 85 20 111.