Woont u in een flat, appartement of bovenwoning? Dan kunt u vanaf 2021 groente-, fruit- en etensresten (gfe) gescheiden inleveren. Gemeente Enschede en Twente Milieu plaatsen dit najaar hiervoor ruim 300 gfe-verzamelcontainers bij hoogbouwlocaties, zoals flats en appartementen. Bekijk op deze pagina waar de nieuwe gfe-verzamelcontainers komen te staan. Van woensdag 3 juni tot woensdag 15 juli 2020 heeft u de mogelijkheid om op de voorgestelde locaties te reageren.
Waarom groente-, fruit- en etensresten apart inzamelen?
Samen met de andere Twentse gemeenten wil de gemeente Enschede in 2030 maximaal 50 kilo restafval per inwoner per jaar overhouden. Op dit moment is dat 118 kilo per Enschedeër. Restafval is afval waar al het herbruikbare afval, zoals verpakkingen, papier en glas, niet meer in zit. Gfe-afval hoort hier ook bij. Gfe-afval belandt bij bewoners van flats, appartementen of bovenwoningen op dit moment nog bij het restafval.
Door gfe-afval te scheiden heeft u minder restafval en bespaart u kosten. Ook is het beter voor het milieu. Van gfe-afval kunnen we compost maken. En compost is weer een goede voedingsbodem om planten en bloemen op te laten groeien. Gfe-afval is dus een waardevolle grondstof!
Hoe zijn de gfe-verzamelcontainer-locaties gekozen?
De gemeente heeft samen met Twente Milieu onderzocht, waar ze de gfe-verzamelcontainers het beste neer kunnen zetten. Het belangrijkste hierbij is dat het voor u zo eenvoudig, comfortabel en veilig mogelijk is. Hierbij was het volgende belangrijk:

Een locatie dichtbij uw woning, zo dicht mogelijk bij de ingang van uw flat of appartementencomplex.

Een locatie niet te dichtbij balkons, deuren en/of ramen om overlast te voorkomen.

Een locatie waarbij de gfe-verzamelcontainer het liefst op gemeentelijke grond staat.

Voldoende gfe-verzamelcontainers om te voorkomen dat deze snel vol raken. We gaan uit van 60 huishoudens per gfe-verzamelcontainer.

Het liefst dichtbij de restafvalcontainer, zodat u in één keer meerdere afvalsoorten kunt wegbrengen.

Een veilige en makkelijk bereikbare locatie. Voor u tijdens het wegbrengen van uw afval en voor ons wanneer wij het afval ophalen.
Bekijk de informatievideo hieronder om te zien hoe de afvalinzameling werkt
Waar plaatsen we de gfe-verzamelcontainer in uw buurt?
Vanaf 14 oktober zullen we starten met het plaatsen van de gfe-verzamelcontainers in uw buurt. De locaties ziet u ook op de onderstaande kaart. Volg de onderstaande stappen en bekijk de locatie bij u in de buurt.
Stap 1
Typ uw adres of postcode in de zoekbalk en druk op enter. De kaart zoomt automatisch in. U kunt ook handmatig inzoomen op de kaart door op het plusje te klikken in de linkerbovenhoek van de kaart.
De groene iconen op de kaart zijn de locaties van de gfe-verzamelcontainers.
Stap 2
Klik op een locatie.
U ziet dan een foto. In de groene cirkel komt de gfe-verzamelcontainer te staan.
Ook ziet u hier het adres, het containernummer en het aantal containers.
Heeft u een zienswijze ingediend?
Tot 15 juli 2020 kon een reactie (zienswijze) worden gegeven op de geplande locaties voor gfe-containers. Afgelopen periode zijn alle reacties goed bekeken en de ideeën voor andere locaties onderzocht. Alle reacties zijn vastgelegd in een zogenaamde nota van antwoord. In een nota van antwoord beschrijft de gemeente hoe met de zienswijzen is omgegaan. Op 6 oktober is door het college van burgemeester en wethouders het gfe-plaatsingsplan met de nota van antwoord vastgesteld.
Bewoners die een zienswijze hebben ingediend en eventuele nieuwe belanghebbenden kunnen beroep indienen bij de Raad van State. De periode van beroep is 6 weken. Deze periode loopt van 8 oktober tot 19 november.
Heeft u een vraag?
Heeft u een vraag over het scheiden van gfe of de gfe-verzamelcontainer? Kijk dan eerst bij de veelgestelde vragen die hieronder staan. Staat uw vraag daar niet bij? Neem dan contact op met Twente Milieu.
Dit kan via onderstaande button, of bel Twente Milieu via 0900 – 85 20 111 (lokaal tarief). Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur.
Meer weten?
Bekijk hieronder de veelgestelde vragen.
Of neem contact op met Twente Milieu via het nummer: 0900 – 85 20 111.
De gemeentelijke regelgeving voor het aanbieden en inzamelen van afval is vastgelegd in de Afvalstoffenverordening en het bijbehorende Uitvoeringsbesluit. Dat Uitvoeringsbesluit is er nu nog niet.
Het college van Burgemeesters en Wethouders van de gemeente Enschede is van plan dit Uitvoeringsbesluit met ingang van 2021 aan te passen. Hiervoor hebben zij op dinsdag 26 mei 2020 het “ontwerp-Uitvoeringsbesluit Afvalstoffen gemeente Enschede 2021” vastgesteld.
Bekijk voor meer informatie onze pagina over het Ontwerp-Uitvoeringsbesluit Afvalstoffen.
Bewoners van hoogbouw hoeven hun gfe-afval niet meer bij het restafval te gooien. Zo kan het gfe-afval weer gebruikt worden om er biogas en compost van te maken. Ook kunt u sneller uw gfe-afval kwijt. Dit voorkomt stankoverlast en het is goed voor het milieu. Met de invoering van deze maatregel hebben alle inwoners van Enschede dezelfde kansen om optimaal afval te scheiden.
De invoering van de gescheiden inzameling van gfe bij hoogbouw draagt bij aan de doelstelling van een afvalloos Twente: maximaal 50 kilo restafval per inwoner in 2030.
Er komen bovengrondse gfe-verzamelcontainers, waar bewoners van hoogbouw met hun milieupas het gfe-afval kunnen aanbieden. Het gfe-afval hoeft dus niet meer bij het restafval.
Algemeen uitgangspunt dat het scheiden van gfe zo eenvoudig, comfortabel en veilig mogelijk willen organiseren. De locatie van de verzamelcontainers is bepaald aan de hand van de volgende voorwaarden:
- Een locatie dichtbij uw woning, zo dicht mogelijk bij de ingang van uw flat of appartementencomplex.
- Een locatie die zich niet te dichtbij balkons, deuren en/of ramen bevindt om overlast te voorkomen.
- Een locatie waarbij de gfe-verzamelcontainer het liefst op gemeentelijke grond staat.
- Voldoende gfe-verzamelcontainers en een goede spreiding om te voorkomen dat de gfe-verzamelcontainers snel vol raken. We proberen maximaal 60 huishoudens per gfe-verzamelcontainer.
- Bij voorkeur dichtbij andere verzamelcontainers, zodat u in één keer verschillende afvalsoorten kunt wegbrengen.
Een veilige en makkelijk bereikbare locatie. Voor u tijdens het wegbrengen van uw afval en voor ons als wij het afval inzamelen.
Dit najaar worden de gfe-verzamelcontainers geplaatst. Dit gebeurt in verschillende fasen. Vanaf 1 januari 2021 kunt u gebruik maken van de gfe-verzamelcontainer.
Het gebruik van de gfe-verzamelcontainer is gratis.
Door het gfe-afval goed te scheiden, hoeft u minder vaak een restafvalzak naar de ondergrondse container te brengen en betaalt u minder.
Bekijk het volledige overzicht met de tarieven (tarieven 2020)
De tarieven voor 2021 worden in december 2020 door de gemeenteraad van Enschede vastgesteld.
Alleen hoogbouwbewoners kunnen gebruik maken van de gfe-verzamelcontainer. Om gebruik te maken van de gfe-verzamelcontainer heeft u een milieupas nodig. Daardoor kan niet iedereen zomaar gebruik maken van de container.
Gfe-afval bestaat uit groente-, fruit- en etensresten. Om stankoverlast en ongedierte (zoals fruitvliegjes) te voorkomen is het handig regelmatig uw gfe-afval weg te gooien. Dit zijn kleine hoeveelheden die gemakkelijk in de inwerptrommel van de gfe-verzamelcontainer passen. Daarnaast willen we op deze manier voorkomen dat er ander afval dan gfe-afval in de verzamelcontainer terecht komt, zodat het gfe-afval verwerkt kan worden tot compost.
Voorkom stankoverlast door regelmatig uw gfe-afval weg te brengen. Met name in de zomer is anders de kans op overlast door stank of ongedierte (bijvoorbeeld fruitvliegjes) groter. Twente Milieu leegt minimaal 1 keer per week de gfe-verzamelcontainer en deze wordt ook regelmatig gereinigd.
U kunt officieel reageren op de geplande locatie door uw zienswijze in te dienen. Dat kan via het formulier op deze pagina of mondeling door te bellen met ons Gemeentelijk Contact Centrum via telefoonnummer: 14 053.
De gemeente verwerkt en beschermt wettelijk uw persoonsgegevens volgens de Verklaring rond Gegevensbescherming.
Het volgende gebeurt er met uw reactie wanneer u reageert op de nieuwe locatie:
Gemeente bekijkt de reacties en maakt nota van antwoord
Na 15 juli 2020 worden alle reacties goed bekeken en ideeën voor andere locaties onderzocht. Wanneer wij vragen hebben over uw zienswijze nemen wij contact met u op. Heeft u een zienswijze ingediend? Dan krijgt u een brief van de gemeente met uitleg wat er met uw zienswijze is gedaan.
Nota van antwoord en definitief plaatsingsplan
Alle reacties worden officieel vastgelegd in een zogenaamde nota van antwoord. In een nota van antwoord beschrijft de gemeente hoe met de zienswijzen is omgegaan. Het college van burgemeester en wethouders stelt het uiteindelijke plaatsingsplan met de nota van antwoord vast.
Beroep
Als het college het uiteindelijke plaatsingsplan vastgesteld heeft, kunnen bewoners die een zienswijze hebben ingediend en eventuele nieuwe belanghebbenden beroep indienen bij de Raad van State. De periode van beroep is 6 weken. In het collegebesluit staat vermeld hoe u in beroep kunt gaan. De gemeente is verplicht om de uitspraak van de Raad van State te volgen.