Biodiversiteit thuis

Ook thuis kun je heel makkelijk bijdragen aan het vergroten van de verschillende planten- en diersoorten om een groene leefomgeving te behouden.

Wat kun jij doen?

Vergroen je tuin

  • Vervang stenen in je tuin door planten (het liefst bloeiende) Meer groen in de tuin helpt vogels, insecten en andere dieren. Ook draagt minder verharding in je tuin bij aan het beter afvoeren van het regenwater. Meer informatie: www.operatiesteenbreek.nl.
  • Help de (wilde) bijen een handje. Bijen zorgen ervoor dat de planten in onze tuinen en moestuinen vruchten dragen en zijn daarom voor biodiversiteit en zelfs onze voeding van groot belang. Voor bijen kun je veel doen, b.v. bloemen zaaien of een insectenhotel plaatsen. Meer informatie: www.bijenhelpdesk.nl en www.denederlandsebijen.nl.
  • Begin je eigen moestuin (of doe dit samen).Ook een moestuin kan voor veel dieren bijdragen aan een goed leefgebied. Lees meer over hoe je een moestuin kunt beginnen

Geef dieren een onderdak

  • Enschede herbergt vele en ook bijzondere vleermuissoorten. De vleermuis is een zwaar beschermde diersoort. Vleermuizen kun je o.a. helpen door het bieden van een goede verblijfplaats. Meer weten over vleermuizen? Kijk eens op www.vleermuis.net.
  • Er zijn meer dieren die je met een klein beetje inspanning kan helpen, b.v. door mussendakpannen te gebruiken, nestkasten voor vogels op te hangen of schuilplaatsen voor egels in je tuin te maken. Nog meer tips zijn te vinden via www.biodiversiteit.nl.

Beperk lichtvervuiling

  • Nachtdieren zoals uilen zien hun prooien niet goed door onze felle, kunstmatige lichten. Ook trekvogels vinden het moeilijker om zich te oriënteren. Kijk op de site www.nachtvandenacht.nl wat jij kunt doen.