
Wat gooien we veel voedsel weg! Wist je dat wij als consument 42% van al het verspilde voedsel voor onze rekening nemen? Dat is meer dan de producenten (39%), de horeca (12%) en de supermarkten (5%)! Tijd voor actie. Hoe beter we inkopen, hoe minder verspilling en hoe beter het is voor het milieu.
Tenminste houdbaar tot…
Vaak gooien we eten weg dat eigenlijk nog gewoon goed is. Eten en drinken met een ‘tenminste houdbaar tot’-datum, kan vaak best nog wat langer mee. Gebruik je ogen, neus en smaakpapillen goed om te testen of het nog mee kan.
Hieronder een lijstje dat je naast je koelkast kunt hangen, mocht je twijfelen
Product in ongeopende verpakking |
Hoe lang eetbaar na de THT-datum? |
---|---|
Broodbeleg (pindakaas, hagelslag) |
Enkele maanden tot 1 jaar |
Koekjes, chips |
Enkele maanden |
Soepen, groente, sauzen in glas |
Enkele jaren |
Groente in blik |
Enkele jaren |
Soep in blik |
Enkele jaren |
Thee, rijst, gedroogde pasta |
Enkele jaren |
Frisdranken |
Enkele jaren |
Jam en andere zoetwaar in glas |
Enkele jaren |
Check de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum voor specifieke producten.
En nog 5 andere tips om verspilling tegen te gaan
- Check je voorraadkast om te kijken wat je kunt gebruiken.
- Maak een boodschappenlijstje en koop alleen wat je echt nodig hebt.
- Meet de juiste hoeveelheid af voordat je gaat koken.
- Bewaar op de juiste temperatuur.
- Bewaar restjes voor de volgende dag als lunch of maak er wat mee voor je diner.
Meer info via voedingscentrum.nl