Weggooien? Zonde!

Afval weggooien
04 augustus 2020

Wat gooien we veel voedsel weg! Wist je dat wij als consument 42% van al het verspilde voedsel voor onze rekening nemen? Dat is meer dan de producenten (39%), de horeca (12%) en de supermarkten (5%)! Tijd voor actie. Hoe beter we inkopen, hoe minder verspilling en hoe beter het is voor het milieu.

Tenminste houdbaar tot…

Vaak gooien we eten weg dat eigenlijk nog gewoon goed is. Eten en drinken met een ‘tenminste houdbaar tot’-datum, kan vaak best nog wat langer mee. Gebruik je ogen, neus en smaakpapillen goed om te testen of het nog mee kan. Hieronder een lijstje dat je naast je koelkast kunt hangen, mocht je twijfelen.

Product in ongeopende verpakking

Hoe lang eetbaar na de THT-datum?

Broodbeleg (pindakaas, hagelslag)

Enkele maanden tot 1 jaar

Koekjes, chips

Enkele maanden

Soepen, groente, sauzen in glas

Enkele jaren

Groente in blik

Enkele jaren

Soep in blik

Enkele jaren

Thee, rijst, gedroogde pasta

Enkele jaren

Frisdranken

Enkele jaren

Jam en andere zoetwaar in glas

Enkele jaren

Check de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum voor specifieke producten.

En nog 5 andere tips om verspilling tegen te gaan

  1. Check je voorraadkast om te kijken wat je kunt gebruiken.
  2. Maak een boodschappenlijstje en koop alleen wat je echt nodig hebt.
  3. Meet de juiste hoeveelheid af voordat je gaat koken.
  4. Bewaar op de juiste temperatuur.
  5. Bewaar restjes voor de volgende dag als lunch of maak er wat mee voor je diner.

Meer info via voedingscentrum.nl