Verbranden van snoeiafval en paasvuren

Paasvuren gaan waarschijnlijk niet door

Inwoners van Enschede moeten er rekening mee houden dat de paasvuren ook dit jaar niet door kunnen gaan. Door de actuele maatregelen vanwege het coronavirus wordt het ontsteken van een paasvuur zeer waarschijnlijk niet toegestaan. Het tot nu toe verzamelde snoeihout mag tot en met zaterdag 21 maart worden ontstoken.

Noodverordening

Op dit moment geldt er een regionale noodverordening. Waarschijnlijk is deze noodverordening nog in werking tijdens Pasen. In dat geval is het houden van paasvuren niet toegestaan. Inmiddels zijn alle paasvuurbouwers die een melding hadden gedaan bij de gemeente, geïnformeerd. Zij hebben begrip voor de situatie.

Verbranden tot en met zaterdag 21 maart

Als er al een start is gemaakt met de opbouw van het paasvuur adviseert de gemeente om af te zien van verdere opbouw. Het snoeihout dat al is verzameld voor het paasvuur mag dan nog onder de algemene stookontheffing worden verbrand. Die algemene ontheffing geldt tot en met 21 maart 2020. Dit is dus tot en met aanstaande zaterdag. 

---

Verbranden van snoeiafval en paasvuren afsteken mag, maar alleen onder voorwaarden. Lees deze voorwaarden in de Algemene stookontheffing van de Wet milieubeheer en de Nadere regels Verbranding Afvalstoffen en Stoken. Met de voorwaarden zorgen we voor het milieu, veiligheid, volksgezondheid en planten en dieren.

Stap 1. Voldoet u aan de voorwaarden?

Ja - U heeft dan géén stookontheffing nodig. Ga door naar stap 2.
Nee -  U moet een stookontheffing aanvragen. Lees verder onder ‘Aanvragen’.

Stap 2. Gaat het om een paasvuur?

Ja – U moet een paasvuur melden aan de gemeente. Doe dit tenminste 4 weken voordat u het paasvuur wilt ontsteken. Lees verder onder ‘Aanvragen’.
Nee – U mag het vuur stoken.

Stookontheffing aanvragen

Download dan het aanvraagformulier stookontheffing. U kunt dit formulier ook telefonisch opvragen via 053-481 7100.
Stuur uw aanvraag tenminste 8 weken van tevoren naar Gemeente Enschede, Afdeling Vergunnen, postbus20@enschede.nl of per post aan Postbus 20, 7500 AA Enschede. Bijlagen zijn niet nodig.
U krijgt binnen  8 weken bericht van de gemeente of u de ontheffing krijgt en of u het vuur mag stoken.

Paasvuur melden

Download het meldingsformulier paasvuur. Stuur het formulier tenminste 4 weken van tevoren naar Gemeente Enschede, Afdeling Vergunnen, postbus20@enschede.nl of per post aan Postbus 20, 7500 AA Enschede. Uw melding wordt door ons geregistreerd. U ontvang van ons geen nadere informatie.

Een aanvraag of melding is gratis

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.