U wilt sloopwerk doen. Dat mag, als u zich houdt aan de regels. Het is belangrijk om eerst zeker te weten of er sprake is van asbest. Asbest is schadelijk voor de gezondheid als er asbestvezels vrij komen. Als er asbest in uw woning zit, gelden er extra regels, zoals het uitvoeren van een asbestinventarisatie.
Hoe weet u of er asbest is?
- Is uw woning of bedrijfspand in 1994 of later gebouwd? Dan heeft u niet te maken met asbest, want dat is sinds 1993 verboden.
- Heeft u een woning of een bedrijfspand uit 1993 of eerder? Dan is de kans groot dat er asbest is gebruikt. Voordat u met slopen kunt beginnen, laat u een asbestinventarisatie uitvoeren. Dit moet een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf doen. Zij gaan na of er sprake is van asbest en hoeveel.
Als er asbest is: melden en verwijderen
Is er bij u asbesthoudend materiaal aanwezig? Dan moet u dit altijd melden bij de gemeente. Lees onder 'Aanvragen' hoe u een sloopmelding doet.Het kan ook zijn dat u een vergunning moet aanvragen. Lees onder 'Aanvragen' wanneer een vergunning nodig is.
Wie kan het asbest verwijderen?
- Heeft u minder dan 35m2 geschroefde, hechtgebonden asbestplaten (bijvoorbeeld golfplaten op schuurtjes) of loszittend vloerzeil? Dan mag u dit sloopafval zelf verwijderen en naar het afvalbrengpunt brengen. Zorg ervoor dat het asbesthoudend materiaal dubbel verpakt is in speciaal plastic en goed is vast getapet. Lees hoe u dit plastic krijgt en hoe u het afval aanbiedt op de website van Twentemilieu.
- Heeft u meer dan 35 m2 geschroefde, hechtgebonden asbestplaten, loszittend vloerzeil of ander materiaal waarin asbest verwerkt is? Schakel dan altijd een gecertificeerd asbestbedrijf in voor het verwijderen van asbest. Dit bedrijf helpt u ook met alles wat verder nog nodig is.
Geen asbest? Misschien toch melden
Is er geen asbest? Dan moet u het sloopwerk misschien toch melden. De vraag is dan, hoeveel bouw- en sloopafval er komt.
- Heeft u minder dan 10 m3 bouw- en sloopafval? Dan hoeft u dit niet bij de gemeente te melden en kunt u gewoon beginnen met de sloopwerkzaamheden.
- Heeft u meer dan 10 m3 bouw- en sloopafval? Dan moet u het slopen minimaal 4 weken van te voren melden bij de gemeente. Lees onder 'Aanvragen' hoe u een sloopmelding doet.
Het kan ook zijn dat u een vergunning moet aanvragen. Lees onder 'Aanvragen' wanneer een vergunning nodig is.
Een sloopmelding doen
Is er sprake van asbest? Of van meer dan 10m3 bouw- en sloopafval? Dan moet u het slopen minimaal 4 weken van te voren (digitaal) melden bij de gemeente. Ook moet u de startdatum van uw sloopwerkzaamheden minimaal 2 werkdagen van te voren bij de gemeente melden. U geeft onder andere het volgende door:
- uw naam en adres (gebouweigenaar)
- als er asbest is: naam en adres van degene die gaat verwijderen
- de dagen en tijden dat u asbest gaat verwijderen
- de manier waarop u asbest gaat verwijderen
Daarnaast heeft u eventueel een asbestinventarisatierapport nodig.
Een vergunning aanvragen
Soms is voor slopen een vergunning nodig. Het is verplicht bij:
- monumentale panden;
- beschermde panden. Panden die geen monument zijn, maar via het bestemmingsplan de status beschermd pand hebben gekregen;
- panden in beschermde stads- of dorpsgezichten.
Hoe doe ik een aanvraag?
- Doe eerst een vergunningcheck om te controleren wat voor uw situatie nodig is. U doet dit op omgevingsloket.nl.
- Vraag de 'omgevingsvergunning, activiteit Sloop' aan. Ook dit doet u op op omgevingsloket.nl. Let op: zonder vergunning mag u niet starten met de sloopwerkzaamheden. Vraag dit minimaal 8 weken van tevoren aan.
- Voordat u start met uw sloopwerkzaamheden, moet u dit ook melden bij de gemeente. Bij 'Een sloopmelding doen' leest u hoe u de start van de sloopwerkzaamheden meldt.
Sloopmelding
Aan een sloopmelding zijn geen legeskosten verbonden.
Omgevingsvergunning, activiteit Sloop
Voor een omgevingsvergunning moet u leges betalen. De kosten zijn € 183,75.
Bij asbest zijn er twee bijzondere situaties: bij asbest in meterkasten en bij asbestdaken.
Asbest in meterkast en slimme meters
Woningen die in de periode 1955 t/m 1993 zijn gebouwd hebben vaak asbestvilt achter de elektriciteitsmeter. Dit vilt bestaat uit losgebonden asbest. Bij bewerking of beschadiging van dit vilt komen asbestvezels vrij. De overheid wil dat vóór 2021 alle oude elektriciteitsmeters zijn vervangen door slimme meters.In Enschede gebeurt dat door Enexis Netbeheer. Enexis plaatst alleen een slimme meter als het asbesthoudende vilt is verwijderd. De eigenaar van de woning moet dus eerst een gespecialiseerd bedrijf inschakelen voor een asbestinventarisatie. Ook moet er een sloopmelding gedaan worden via het Omgevingsloket Online (OLO). De asbestinventarisatie stuurt u bij de melding mee. Pas daarna kan het asbesthoudend materiaal verwijderd worden door een gecertificeerd bedrijf. De verwijderingskosten zijn voor de eigenaar van de woning.
Asbestdaken
Heeft u een huis of een bedrijfspand dat gebouwd is voor 1994? Dan kan er asbest op uw dak liggen. Asbest is schadelijk voor de gezondheid als er asbestvezels vrij komen. Dit kan als een asbestdak beschadigd of verweerd is. U moet dan zelf zorgen voor het verwijderen van het asbest op uw dak.
Wat moet ik doen als ik mijn asbestdak wil vervangen?
Lees eerst de algemene informatie over asbestinventarisatie, sloopmelding en eventueel vergunning.
- Huurt u een woning? Neemt u dan contact op met de verhuurder, uw woningcorporatie of – vereniging.
- Bent u ondernemer of agrariër? In dat geval vraagt het vervangen van het asbestdak om een goed (investerings)plan. Er zijn verschillende financiële en fiscale mogelijkheden.
- Bent u agrariër en wilt u meer weten neem dan contact op met de erfcoach voor Enschede.
Financiële voordelen
Als u nu uw dak vervangt zijn er mogelijk financiële en fiscale voordelen. te behalen waardoor het makkelijk en aantrekkelijk is om te investeren in een nieuw (duurzaam) dak:
- Spaar er voor door een voorziening op groot onderhoud te treffen. De klus kost hierdoor netto minder.
- Vervang het dak door een dak met zonnepanelen of extra isolatie en verdien zo een deel van uw investering terug.
Meer informatie
Op de pagina's over asbestdaken van de Provincie Overijssel staan onder andere stappenplannen en rekenvoorbeelden. Kijk ook op de website van Infomil en Milieucentraal voor meer informatie.