Afvalinzameling binnenstad: kortere tijdsblokken en extra inzamelingsuren

29 november 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

De gemeente Enschede en Twente Milieu zijn sinds maandag 3 april gestart met een nieuwe manier van afval inzamelen in de binnenstad. Inwoners van de binnenstad kunnen hun afval meerdere keren per week op laten halen door de collectanten van Twente Milieu. Zij doen dat met elektrische bakfietsen. De gemeente Enschede wil hiermee zorgen voor minder uitstoot in de binnenstad en bijplaatsingen naast ondergrondse containers tegengaan.

Meer afvalmomenten na vorige evaluatie

In juni hebben inwoners van de binnenstad een enquête ingevuld. De wensen van de binnenstad zijn erg belangrijk voor de gemeente Enschede en Twente Milieu. Zo zorgden de resultaten van de eerste vragenlijst ervoor dat we de inzameling meer konden aanpassen aan de wensen van de binnenstadbewoners. Er zijn daardoor tijdsblokken in de avond bijgekomen en u kunt uw afval nu ook in het weekend laten ophalen. Daarnaast zijn de tijdsblokken voor inzameling ingekort naar 1,5 uur. Op deze manier hoeft u minder lang thuis te blijven. Meer hierover leest u op de website van Twente Milieu.

Minder uitstoot door fietsende collectanten

Om de leefbaarheid in de binnenstad te verbeteren heeft gemeente Enschede (met 28 andere gemeenten) de ambitie om een zero-emissie zone te hebben in 2025. Deze zone vormt dan een gebied waarbinnen uitstoot van voertuigen zoveel mogelijk wordt beperkt. Deze ambitie is ook opgenomen in het Actieplan Binnenstad. Een van de beleidsregels waar afgelopen jaar een pilot mee is gedraaid is het emissievrij ophalen van afval.

Van grijs naar groen

De ondergrondse containers uit de binnenstad zijn vervangen door plantenbakken om zo de stad te vergroenen. Ondergrondse containers aan de rand van de binnenstad zijn nog wel bereikbaar. De nieuwe manier van inzamelen is een proef van één jaar. Na dit jaar onderzoekt de gemeente of deze manier van inzamelen blijft.

Vul de vragenlijst in. Uw mening telt!

Samen met Twente Milieu willen we graag weten hoe u de nieuwe manier van afval inzamelen als inwoner ervaart. Woont u in de binnenstad, dan heeft u laatst een brief ontvangen met een uitnodiging voor de vragenlijst. Invullen kan tot 3 december.