Afvalscheiding gaat de goede kant op

08 februari 2017

Inwoners van Enschede zijn volop bezig met afval scheiden. "Dat is mooi en echt een compliment waard,” zegt wethouder Hans van Agteren. “Wel maak ik me zorgen over de rommel op sommige plekken in de stad."

"Er zijn mensen, die lukraak zakken met verpakkingsafval bij ondergrondse containers neerzetten of ze aan de container hangen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. En ik vind het eerlijk gezegd ook ongepast ten opzichte van buurtgenoten, die wel hun best doen voor een schone, gezonde en frisse leefomgeving."

Op 1 januari is Diftar ingevoerd en nog nooit werd er in de gemeente Enschede zoveel afval gescheiden aangeboden. “We zien echt minder grijs aan de straat. 24 procent van de mensen met een 140 liter container zette hem in de afgelopen weken aan de weg. En 49 procent van de bezitters van een 240 liter container,” vertelt wethouder Hans van Agteren. “Maar wat vooral opvalt, is dat de hoeveelheid verpakkingsafval enorm is toegenomen. Er zit 50 procent meer in de ondergrondse containers dan vorig jaar." Volgens de wethouder is er de afgelopen weken ook 20 procent meer glas ingezameld dan voorheen.

Extra containers als het nodig is

"We hebben begin januari samen met Twente Milieu al besloten om extra mankracht in te zetten om ondergrondse verpakkingencontainers vaker leeg te halen. De mannen rijden inmiddels zeven dagen per week rond. We houden het beeld in de stad goed in de gaten. Als er veel rommel ligt, ruimen we het zo snel mogelijk op. De komende maanden bekijken we hoe het gaat met het aanbod van gescheiden afval. Als het nodig is, plaatsen we extra ondergrondse containers.”