Airco of warmtepomp plaatsen bij woning

Bij het plaatsen van een airco, warmtepomp of vergelijkbare installatie, moet u op een aantal dingen letten. In sommige gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig.

Waar u op moet letten

Als u een airco of warmtepomp aan de buitenkant van een woning op de begane grond plaatst:

  • Bespreekt u dit eerst met uw buren. Een installatie veroorzaakt mogelijk geluidsoverlast. Plaats de installatie zo ver mogelijk bij hun huis vandaan
  • Zorgt u voor een goede bevestiging en geluiddempende rubbers om geluidsoverlast te voorkomen. Hier helpt de installateur u bij
  • Houdt u rekening met wet- en regelgeving
  • Controleert of u een omgevingsvergunning nodig heeft

Wet- en regelgeving

De wet- en regelgeving waar een airco of warmtepomp aan moet voldoen, staat in het Bouwbesluit 2012 en in de Welstandsnota. De installateur kan u daar u meer over vertellen.

De airco of warmtepomp mag niet meer dan 40 decibel aan geluid maken, gehoord vanaf de erfgrens (de grens tussen uw tuin en die van uw buren). Als de installatie meer geluid maakt, dan moet u deze verder bij uw buren vandaan plaatsen, of er een omkasting omheen bouwen. Hier heeft u mogelijk een omgevingsvergunning voor nodig. 

Wel of geen omgevingsvergunning

U heeft altijd een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van een airco of waterpomp, als uw woning:

  • Een monument is
  • Een voorbescherming heeft
  • Binnen een beschermd stadsgezicht ligt

U controleert of dit voor uw woning geldt op ruimtelijkeplannen.nl.

In andere gevallen heeft u soms een vergunning nodig. Dit hangt af van waar de installatie geplaatst wordt, en of deze zichtbaar is vanaf de straat. Bekijk of u een omgevingsvergunning nodig heeft in de beslisboom warmtepompen.

Meer informatie

Bekijk maatregelen om energie te besparen op Energieloket Enschede.