Annet en Danilo zetten zich in voor bewegen en een gezonde levensstijl in Noord

10 november 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

In Servicecentrum Noord slaan Annet van der Kolk, huisartsenpraktijkondersteuner bij Arts en Zorg, en Danilo Hoebink, beweegmakelaar bij Sportaal, de handen ineen. Hun missie: een gezondere leefstijl voor alle inwoners in dit stadsdeel, oftewel ‘positieve gezondheid’.

Annet focust zich in haar reguliere rol vooral op chronische zorg: “Denk aan astma, COPD, hart- en vaatziekten en diabetes, waar mensen hier in Deppenbroek bovengemiddeld vaak mee kampen. Er is hier relatief veel beweegarmoede, moeite met leefstijl en financiële problematiek. Dat gaat vaak samen met chronische aandoeningen. Waar verpleegkundigen zich vaak concentreren op de behandeling, kijken wij binnen 'positieve gezondheid' naar het grote geheel. Een mooie stap.”

Leefstijlportaal en beweeggroepen

Danilo richt zich als beweegmakelaar op het stimuleren en motiveren van de volwassenen in Noord. “Ik probeer voor hen een plek te vinden waar ze een leven lang kunnen bewegen”, vertelt hij. Dit doet Danilo door het gesprek aan te gaan op basis van ‘positieve gezondheid. Het doel: een doorverwijzing naar beweeg- of leefstijlinterventies. “Binnen het Servicecentrum organiseren we gesprekken bij het Leefstijlportaal. Dat is ook waar we de samenwerking met Annet en haar collega’s vinden.”

Uitdaging

Het duo vult elkaar goed aan. Annet: “Samen zijn we in staat breder te kijken. Niet alleen: wat heb je nodig om te bewegen? Maar ook: wat hindert je? Voor een zieke moeder met twee jonge kinderen en een afwezige partner is gezonde voeding, beweging en ontspanning een extra grote uitdaging. Dan wil je verder kijken dan alleen behandeling. Het scheelt dan enorm dat we in het huisartsenspreekuur kunnen verwijzen naar Sportaal. Daar zit veel meer kennis over het beweegaanbod in de wijk.”

Suikers op orde

Annet en Danilo hielpen inmiddels veel inwoners op weg naar een positievere gezondheid. Danilo: “Zo ook een meneer met overgewicht. Hij sloot aan bij onze wandelgroep in het Ledeboerpark. Hij loopt al meer dan een half jaar mee en wil nog meer bewegen nu.” Annet: “Hij kwam ook bij ons op gesprek en zijn medicijnen konden worden afgebouwd. Hij hoeft nu helemaal geen insuline meer te gebruiken. Door wat hij samen met Danilo bereikte, zijn de suikers weer op orde. Mooi toch? We hopen in de toekomst nog veel meer mensen bewuster te maken van hun eigen gezondheid en hindernissen weg te nemen. Dat is het juiste pad naar meer levensgeluk.”

Benieuwd naar het beweegaanbod in Noord en wil je in contact komen hierover met Sportaal? Mail naar beweegmakelaar@sportaal.nl.  

De agenda van Noord

Dit verhaal laat zien hoe mensen zich inzetten voor hun stadsdeel. En daarmee helpen om samen met de gemeente de actiepunten uit de Stadsdeelagenda’s 2023-2026 te realiseren.