Arjan Brouwer zet zich in voor speeltuin ‘t Varvik

19 september 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Speeltuin ‘t Varvik vormt al jaren het kloppend hart van de wijk Diekman-Varvik. De plek is veel meer dan een verzameling speeltoestellen. De speeltuin is een katalysator voor goede ideeën en ontmoetingen. Voorzitter Arjan Brouwer - de drijvende kracht achter Speeltuin Varvik - vertelt over het bijzondere karakter van de plek.

Arjan is oud-gemeenteraadslid en tegenwoordig zelfstandig projectmanager in de energietransitie. Hij heeft een volle agenda, maar maakt toch wekelijks zo’n 15 uur vrij voor de Speeltuin 't Varvik. “Die tijd stop ik er met veel liefde in. Ik krijg er ontzettend veel voor terug. Laatst stond hier een oud-vrijwilliger op de stoep. Een oudere man die nu in een seniorencomplex woont. Hij komt nu regelmatig terug en leeft hier helemaal op, ik krijg er nog kippenvel van als ik erover vertel.”

Bingo

In Speeltuin ‘t Varvik zijn de activiteiten divers. Zo is er de jeugd VivA, een al bijna zeventig jaar oud concept. Arjan: “Veelal voor schooljeugd die niet op vakantie kan. Dan zie je ze hier hutten bouwen, plezier hebben op de buikglijbaan en knutselen, geweldig. Ook organiseren we een Halloweenoptocht en veel sportactiviteiten. En niet te vergeten: de maandelijkse bingo. Daar sta ik nog het meest versteld van. Wie denkt dat dat alleen voor ouderen is, heeft het mis. Jongeren van een jaar of vijftien gaan helemaal op in die bingo. Dat verrast me telkens weer, het is altijd volle bak. 

Tot slot zijn we op dit moment nog bezig met een vergunningsaanvraag voor een Hollandse Avond, een muziekavond met vijf artiesten. Ook dat wordt top. We hebben een bevlogen team van vrijwilligers die een groot hart hebben voor de wijk. Deze plek blijft altijd een parel, dat weet ik zeker.”

Meer ontmoetingsplekken in Varvik-Diekman/Hogeland

De wijken Varvik-Diekman en Hogeland hebben meer bijzondere ontmoetingsplekken die op steun van de gemeente kunnen rekenen. Naast Speeltuin ‘t Varvik zijn dit de Vrije Ruimte en de Ontmoetingskerk. De Vrije Ruimte vind je in de voetbalkantine van De Tubanters 1897. Het is een plek waar je je vrij en veilig kunt voelen en waar je van alles kunt leren. Van tuinieren en salsadansen tot een nieuwe taal of een leuk spel. In de ontmoetingskerk zijn er dagelijks ‘noabermaaltijden’ te krijgen en vind je een netwerkcafé voor jongeren.

De Agenda van Oost 

Dit verhaal laat zien hoe mensen zich inzetten voor hun stadsdeel. En daarmee helpen om samen met de gemeente de actiepunten uit de Stadsdeelagenda’s 2023-2026 te realiseren.