Bea en Cecila zetten zich in voor sociaal tuinieren in de Geraniumstraat

02 april 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

In de Geraniumstraat op het Schreurserve bloeien sinds kort niet alleen nieuwe voortuinen, maar bloeit ook de band tussen bewoners op. De reden: het project ‘sociaal tuinieren’. Liefst 40 voortuintjes worden aangepakt door enthousiaste bewoners, vrijwilligers en buurtwerkers.

Bea Horstman woont al bijna vijftig jaar in de Geraniumstraat. Ze zag buren komen en gaan en kent haar wijk door en door. Ze weet ook dat het tegengaan van verloedering altijd een aandachtspunt blijft in deze karakteristieke volksbuurt. “Dat hoeft geen probleem te zijn, zo lang we maar met z’n allen de schouders eronder zetten”, vertelt ze. “We zijn samen verantwoordelijk voor een leefbare buurt.”

Pizza-overleg

Het idee ontstond zo’n twee jaar geleden, herinnert Cecila Altink van welzijnsorganisatie Incluzio zich. Cecila is buurtwerker in een aantal wijken in Stadsdeel Oost. “We hebben in de Geraniumstraat een pizzakar neergezet en vroegen bewoners wat ze belangrijk vinden. Ze wilden een nettere straat. Stichting Present kwam uiteindelijk met sociaal tuinieren en we kregen subsidie.”

Bea vertelt waarom die wens zo vurig leefde. “Er zijn hier best veel ouderen, alleenstaanden en mensen met gezondheidsproblemen. Zij hebben allemaal een voortuintje, maar het lukt niet altijd die goed bij te houden. Bovendien zorgde corona ervoor dat mensen elkaar minder zagen. De saamhorigheid leed daaronder. Het speeltuintje hier aan de overkant houd ik zelf een beetje bij. Zo zijn er meer straatbewoners die best wat meer kunnen en willen doen. In maart was het zover en hebben we drie dagen lang keihard gewerkt.”

Hartverwarmend

De buurt kreeg hartverwarmende hulp. Dagbestedingsorganisatie Surplus kwam met een team van elf man sterk en ook studenten van ROC van Twente droegen een steentje bij. Bea: “Tien voortuinen werden in rap tempo opnieuw ingericht en beplant en nog eens vijf werden van bloembakken voorzien. In het najaar doen we er opnieuw tien. Er stond een tent met banken en tafels op het speeltuinpleintje en we sloten af met een barbecue. Ik leerde mensen kennen die ik nog niet eens eerder had gezien. Iedereen was ontzettend blij met de hulp en de sfeer was geweldig.”

Warm houden

Bea heeft vertrouwen in de toekomst. “We zijn weer dichterbij elkaar gekomen én de straat oogt een stuk leefbaarder. Het is nu belangrijk dit warm te houden en de tuintjes goed te onderhouden.” Cecila vult aan: “Voor het onderhoud heeft zorgorganisatie Estinea, die hier in de wijk bij voetbalclub Sparta zit, aangegeven een rol te willen spelen. Het is mooi om dit vliegwiel te zien draaien. De buurtbewoners mogen trots zijn op zichzelf.”

Interesse in een soortgelijk tuinproject in jouw buurt? Neem contact op met je buurtwerker van Incluzioexterne-link-icoon.

De agenda van Oost

Dit verhaal laat zien hoe mensen zich inzetten voor hun stadsdeel. En daarmee helpen om samen met de gemeente de actiepunten uit de Stadsdeelagenda’s 2023-2026externe-link-icoon te realiseren