Acquisitie en onderzoek

Het zakelijk netwerk dat in de afgelopen jaren is opgebouwd in China, bracht Enschede ook nieuwe bedrijvigheid. In april reisde directeur Richard Kokhuis met een delegatie van de Universiteit Twente naar Dalian, Beijing en Shenzhen. In Shenzhen werd op het hoofdkantoor van DJI, de grootste drone producent van China afgesproken samen te werken bij het ontwikkelen van drone opleidingen- en testen op de Safety Campus in Enschede. In juni werd deze samenwerking bekrachtigd met een overeenkomst. 

De Universiteit Twente tekende tijdens deze missie een uitwisselingsovereenkomst met Dalian University of Technology (DUT) om de mobiliteit van studenten te stimuleren.  In het bijzonder de samenwerking tussen de scheikundefaculteiten en op het gebied van Ethiek en Technologie (Prof. Philip Brey and Prof. Wang Qian) ziet er veelbelovend uit. 

In november is Hai Zhu, een Chinese ingenieur afgestudeerd aan de UT, begonnen met een onderzoek naar duurzame energie voor de Gemeente Enschede. De gemeente had hem hiervoor gevraagd na zijn enthousiaste pitch namens zijn team tijdens de creathon van de Smart City conferentie in juli. Hij zal zich richten op één van de thema’s van die conferentie, namelijk vermindering van CO2 uitstoot. Hij zal dit onderzoek voor zowel Enschede als zusterstad Dalian uitvoeren, waarin hij kijkt de uitdagingen van beide steden maar ook naar oplossingen die Enschede en Dalian door samenwerking kunnen bieden.