Documenten en links

Hier plaatst de Ethische Commissie haar reflecties en adviezen en interessante links.

Ethische Analyse van I4Sociaal 

De gemeente Enschede heeft in 2021 aan de Ethische Commissie gevraagd om na te denken over de ontwikkeling van een online informatieplatform in het sociaal domein. 
Dat platform wordt ontwikkeld door I4Sociaal.
De commissie heeft hierover een Ethische Analyse aangeboden aan het college van Burgemeester en Wethouders. 
Bij het opstellen daarvan zijn ook inwoners en professionals gevraagd om input. 
PDFLees de volledige analyse.

Ethische Analyse van drones in Enschede 

De Ethische Commissie heeft haar visie gegeven over de ethische vragen en dilemma’s:

  • bij de inzet van drones door de gemeente; 
  • over mogelijke regels voor het gebruik van drones door derden.

De Commissie heeft dit gedaan in de vorm van een Ethische Analyse. Deze Ethische Analyse is officieel aangeboden aan het College van B&W. In die Analyse staan belangrijke kernwaarden zoals:

  • proportionaliteit;
  • veiligheid; en
  • privacy.

Ook staan in de Analyse een aantal uitgangspunten voor het gebruiken van deze kernwaarden bij ethische vragen. PDFLees hier de volledige Ethische Analyse (pdf) van de Ethische Commissie.
Op 8 juni 2021 heeft het College van B&W besloten om deze Analyse te gebruiken bij het opstellen van een beleidskader voor ethisch verantwoorde inzet van drones. De Gemeenteraad heeft hierover deze brief ontvangen. Samen met innovatiecluster Space53 gaat de gemeente een lokaal protocol voor drone activiteiten in de stad maken. Het informeren en nader betrekken van inwoners bij droneactiviteiten, wordt een belangrijk onderdeel van dit protocol. Lees voor meer informatie ook het persbericht over de Ethische Analyse.

Vergaderverslagen

Overige documenten en links

Enschede was de eerste gemeente met een ethische commissie voor vraagstukken over technologie en data. Inmiddels volgen in Nederland veel gemeenten dit voorbeeld. In Binnenlands Bestuur d.d. 7-12-2020 verscheen hierover een interessant artikel. Lees het artikel: Steeds meer gemeenten aan de ethische commissie technologie: inzet van drone als ethisch dilemma (compleet alleen ingelogd te lezen).