4 mei: herdenken

Stille tocht en herdenking in het Volkspark

Op 4 mei vindt de jaarlijkse herdenking plaats. We zijn om 20.00 uur 2 minuten stil.

In Enschede vindt de herdenking plaats in het Volkspark bij het monument van Mari Andriessen. Voorafgaand aan deze bijeenkomst wordt de Stille Tocht gelopen vanaf het stadhuis.

Dan herdenken we burgers en militairen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en vredesoperaties. Niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog dus, maar waar en wanneer ook ter wereld. We hangen de Nederlandse vlag halfstok, als teken van rouw.

De Tweede Wereldoorlog is in 1945 geëindigd. De mensen die de oorlog hebben meegemaakt zijn dus oud of al overleden. Er zijn daarom steeds minder mensen in Nederland die zich de Tweede Wereldoorlog kunnen herinneren. Dat betekent niet dat we de herdenking moeten afschaffen: ook zonder oorlog blijft het herdenken en vieren van vrijheid belangrijk. 

Toespraak en gedichten 4 mei 2020

Toespraak van burgemeester Onno van Veldhuizen (pdf).

Gedicht voorgedragen en geschreven door Sara Mikula, junior stadsdichter van Enschede (pdf).

Gedicht voorgedragen door Wouter Hottenhuis, voorzitter A.S.V. Taste, geschreven door Wendeline Braaksma (pdf).

Aangepast programma 4 mei 2020

Halfstok vlaggen

Halfstok vlaggen tussen zonsopgang tot zonsondergang.

Herdenkingsprogramma

Tussen 16.00 – 17.00 uur wordt er een speciaal programma op 1Twente Enschede uitgezonden met onder meer een toespraak van de burgemeester, gedichten door jongeren en muziek door het Valerius Ensemble.

Het programma wordt ook worden gedeeld op social media.

Na afloop treft u op deze webpagina de toespraak en de gedichten aan.

Bloemen leggen bij het oorlogsmonument in het Volkspark

Gedurende de hele dag kunnen er bloemen bij het monument in het Volkspark worden gelegd mits daarbij de geldende maatregelen (1 ½ meter afstand, aantal personen en geef elkaar de ruimte) in acht worden genomen.

Herdenkingsconcert

Vanaf 19.00 uur bespeelt Esther Schopman de beiaard van de Grote Kerk. Zij speelt een herdenkingsconcert en sluit af met het signaal taptoe om 19.58 uur.

Luiden van de klokken

In Enschede luiden de klokken van 19.53 – 19.58 uur.

Signaal taptoe

Iedereen in Nederland die een blaasinstrument bespeelt wordt uitgenodigd om vanuit huis het taptoe-signaal mee te spelen om 19.58 uur. Meer informatie leest u op de website 4en5mei.nl.

Na de 2 minuten stilte kan iedereen het Wilhelmus meezingen.

Nationale Herdenking

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm en zonder publiek door en wordt live uitgezonden door de NOS.

Theater na de Dam

De theatervoorstelling VRIJ van de Theatermakerij Enschede in het kader van Theater na de Dam kan op 4 niet doorgaan. In plaats daarvan zal een film van de voorstelling op 4 mei in première gaan. Meer informatie vindt u op de website theaternadedam.nl.