5 mei: vieren

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking.

5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van de vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat er een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom óók de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.

Het jaarthema 2020

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei doet een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Als slogan wordt hiervoor de komende jaren ‘Geef vrijheid door’ gebruikt.

Voor 2020 is het thema ‘verhalen om nooit te vergeten’. Meer informatie is te lezen op de website 4en5mei.nl.

Welke activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid in verband met het coronavirus wel of niet doorgaan, vindt u op de website enschedeviertvrijheid.nl.

Aangepast programma mei 2020

Vlaggen

Op 5 mei mag de vlag uit van zonsopgang tot zonsondergang.

Digitale vrijeheidsexpositie

Het 4 en 5 mei Comité roept iedereen op mee te doen aan de Digitale vrijheidsexpositie met als thema: Wat betekent vrijheid voor jou?

We moedigen iedereen aan om de ideeën over de betekenis van Vrijheid in onze digitale expositie te delen. Leef je uit op een tekening, schrijf een tekst of gedicht, dans, zing of spreek. Kortom het mag van alles zijn!

Maak een kort filmpje van jouw of jullie Vrijheidskunstwerk en plaats deze de op Facebook pagina van het 4 en 5 mei Comité Enschede en mail het ook aan nieuw@1twente.nl zodat je kunstwerk in de uitzending komt. De Vrijheidsexpositie wordt via 1Twente Enschede getoond.

Vrijheidsvuur

Een ieder die dat wil kan thuis het vrijheidsvuur digitaal ontsteken en doorgeven via vrijheidsvuur.nl

Ambassadeurs van de vrijheid

De Ambassadeurs van de vrijheid staan stil bij 75 jaar vrijheid. Online en via social media laten de ambassadeurs Roxanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kriss Cross Amsterdam op 5 mei van zich horen.

 5 mei concert

Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert maakt de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. Deze bevrijdingsspecial wordt uitgezonden door de NOS op NPO 1 om 20.35 uur.