5 mei: vieren

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking.

5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van de vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat er een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom óók de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.

Het jaarthema 2021

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei doet een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Als slogan wordt hiervoor de komende jaren ‘Geef vrijheid door’ gebruikt.

Voor 2021 is het thema ‘Na 75 jaar vrijheid’. Meer informatie is te lezen op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Aangepast programma 5 mei 2021

Vlaggen

Op 5 mei mag de vlag uit van zonsopgang tot zonsondergang. Om 8 uur zullen de klokken in Enschede luiden.

Esther Schopman bespeelt de beiaard van de Grote Kerk. Zij speelt een vrijheidsconcert. Kijk hier voor het programma. Bekijk hier het aangepaste landelijke programma. Op deze site vind je ook informatie over de Vrijheidsmaaltijdsoep van chef en schrijfster Yvette van Boven.