5 mei: vieren

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking.

5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van de vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat er een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom óók de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.

Het jaarthema 2022

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei doet een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Als slogan wordt hiervoor de komende jaren 'Geef vrijheid door' gebruikt.

Voor 2022 is het thema 'Vrijheid in Verbondenheid'. Meer informatie is te lezen op Nationaal Comité 4 en 5 mei

Programma 5 mei 2022

Op donderdag 5 mei wordt tussen 12.00 en 18.00 uur – voor het eerst – in het Volkspark het vrijheidsfestival georganiseerd voor kinderen en jongeren tot 17 jaar. Om 12.00 uur wordt het vrijheidsvuur de stad binnengebracht door Wielervereniging Het Oosten. Burgemeester Bleker en de jongste wielrenner ontsteken het vuur en hijsen de vrijheidsvlag. Vervolgens zijn er (gratis) leuke workshops die in teken staan van vrijheid en vrede voor kinderen en jongeren. Er is muziek van de muzikanten van Studio 15 en DJ’s.

Vlaggen en klokkenluiden

Op 5 mei mag de Nederlandse vlag uit van zonsopgang tot zonsondergang. 

Om 08.00 uur luiden de klokken in Enschede.