Jaarverslag internationaal Enschede 2018

Dit jaarbericht biedt een indruk van onze international activiteiten in 2018. Er waren verschillende ontmoetingen met vrienden van onze zustersteden in China en de Verenigde Staten en met stakeholders uit Duitsland, Polen en het Eurocities network. Bij all evenementen waren of onderwijspartners of andere partijen zoals studenten, kunstenaars of bedrijven uit Enschede betrokken.

Februari

Chinees Nieuwjaar

HEen rode 'draak' met publiek tijdens Chinees Nieuwjaaret jaar van de Hond werd in Enschede ingeluid met een originele drakendans bij het stadhuis. Organisatoren van het Chinees Nieuwjaar waren Chinese UT- en Saxionstudenten, verenigd in de ACSSE. Enschedese ondernemers, bestuurders en scholieren waren te gast op het Chinese Nieuwjaarsgala. Zie ook het RTV Oost item over het Chinees Nieuwjaar.

 

Maart

Bezoek cultuurambtenaar Münster

In het kader van de MONT (Münster, Osnabrück, Netwerkstad Twente) samenwerkingsovereenkomst is dit jaar gestart met de uitwisseling van ambtenaren. Deelnemers kregen een cursus in taal en cultuurverschillen op de werkvloer en werden vervolgens gekoppeld aan een buddy aan de andere kant van de grens. In maart kwam cultuurambtenaar Sabine Müller twee dagen meelopen met het cultuurteam in Enschede, waarna in mei de uitwisseling van ambtenaar Lisette van Leemput naar Münster volgde.

 

Conferentie Eurocities in Portugal

In maart 2018 reisden we vanuit de Netwerkstad af naar Braga (Portugal) voor de conferentie van het Economic Development Forum van het Eurocities netwerk. We waren present in de werkgroep ‘Innovation’ waar we hebben gewerkt aan een position paper met als onderwerp Europese lobby om het Europese innovatieklimaat verder te verbeteren. Tevens namen we kennis van de innovatie-ecosystemen van o.a. Noord Nederland en Grenoble. Tijdens de tweede dag hebben we in diverse werksessies advies kunnen geven aan andere Europese steden die bezig zijn met het opzetten en uitbouwen van innovatie-ecosystemen.

April

ontvangst van de ambassadeur van China bij FC-TwenteIn april ontving burgemeester Onno van Veldhuizen de Plaatsvervangend Chinese ambassadeur  Ribiao Che bij een wedstrijd FC Twente-Feijenoord. Vertegenwoordigd was ook Mary Kok van de Holland Football University, die dit jaar naar China reisde voor verkenning van samenwerking. Daarnaast waren Monique Knapen van de China Connector en attaché Wei Tan aanwezig.

Ambtenarenuitwisseling Palo Alto-Enschede

Wouter Asveld bij een wegwijzer in Palo AltoIn april ging Wouter Asveld, beleidsadviseur economie, voor drie weken op ambtenarenuitwisseling naar Palo Alto. Doel van de uitwisseling was het ontdekken van nieuwe samenwerkingsmogelijkheden tussen de zustersteden. Het hoofdonderwerp van deze uitwisseling specifiek was drones, aangezien Enschede één van de ‘founding partners’ van  het Space53 initiatief (test center and cluster for unmanned systems) is. Daarnaast heeft Wouter ook gesprekken gevoerd met de verschillende scholen en kunstorganisaties in de Bay area om linkjes te maken met initiatieven in Twente.

In 2019 zal een ambtenaar van Palo Alto een bezoek brengen aan Enschede.

PDFReport Palo Alto-Enschede Exchange 2018

Cultureel treffen Enschede en Münster

Op vrijdagmiddag 20 april kwamen culturele instellingen uit Enschede en Münster samen voor een kennismakingsbijeenkomst bij Rijksmuseum Twenthe. Meer dan 25 personen van verschillende instellingen uit de culturele sector van beide steden waren vertegenwoordigd, naast de beide wethouders cultuur en ambtenaren.

Tijdens de middag bleek dat het voor sommige instellingen een eerste kennismaking met elkaar was en voor anderen juist het aanhalen van al bestaande banden. De sessie werd vervolgd met een informeel diner in het Wilminktheater, waarna de première van de opera Der Fliegende Holländer plaatsvond.

Mei

Conferentie Chinees Toerisme

Op 22 mei  waren ondernemers en culturele instellingen te gast in het Rijksmuseum Twente voor een inspiratiesessie over het aantrekken van Chinese toeristen. Er is kennis opgedaan over arrangementen voor de Free Independent Traveler en de marketing hiervan via Chinese social media. Met behulp van Enschede Promotie kunnen pilots worden gestart.

 

Kunstenaarsuitwisseling Enschede – Dalian  

Vertegenwoordigers van Chinees/ Nederlandse overheid bewonderen een ets van de Enschedese kunstenaar Dirk.Artist in Residence Enschede organiseerde voor de 5e keer een kunstenaarsuitwisseling met het Zhongshan Museum In Dalian. Deze zomer kon Enschede het werk van Weng Daosheng bewonderen in Roombeek. Op de foto bewonderen vertegenwoordigers van Chinees/Nederlandse overheid een ets van de Enschedese kunstenaar Dirk.

 

Onderwijssymposium Eurocities in Tallinn

Gezicht op HeidelbergNetwerkstad Twente is lid van de Workinggroup Inclusion through Education. Vaste leden Barbara Verbeek en Astrid Scholtens, beide Adviseurs Onderwijs, van respectievelijk Enschede en Hengelo bezochten in mei de hoofdstad van Estland: Tallinn. Met vakgenoten uit 30 Europese steden stond het thema “Equal opportunities and educational equity” 4 dagen centraal. Met de critical friend methodiek kunnen onderwijsinstellingen vraagstukken voorleggen aan de Europese experts. In korte tijd wordt veel kennis gedeeld, netwerken uitgebouwd en lobby thema’s besproken.

Juni

Bezoek Palo Alto en Enschede aan Heidelberg onderwijs

Begin juni vond er in Heidelberg middels het BEAM project een uitwisseling plaats tussen leerlingen van scholen in Heidelberg en Palo Alto. Enschede ziet in deze uitwisseling een kans om samen met voortgezet onderwijs scholen in Palo Alto en Heidelberg een structureel netwerk op te bouwen zodat leerlingen internationale skills en ondernemersvaardigheden kunnen ontwikkelen. Dit bezoek was voorbereid tijdens een economische verkenning eerder dit jaar. In het najaar zijn er besprekingen geweest op de thema’s “betrekken van inwoners bij zusterstadrelaties” en gezamenlijke Erasmus aanvraag op het gebied van digitalisering.

KNO-artsen Dalian bezoeken Medisch Spectrum Twente

KNO-artsen uit Dalian bezoeken MSTDe KNO maatschap van Medisch Spectrum Twente ontving de KNO collega’s uit Dalian. Mr Zhang Qingfeng en zijn delegatie bezochten ook ECTM op de  UT, de afdeling verpleegkunde van het ROC  en bedrijven op het gebied van medische technologie als Demcon en Sigmascreening.

 

Onderwijsuitwisseling Bonhoeffer College- Dalian no 15 highschool  

Uitwisseling scholierenHet Bonhoeffer College heeft al vier jaar een uitwisseling met Dalian No 15, middle school.  In juni bezochten 20 Chinese leerlingen Locatie Van der Waalslaan. In November vonden in Dalian de besprekingen plaats voor de werkweek volgend jaar. Naast Dalian no 15 kwam Luxun Highschool in beeld voor een uitwisseling met het Technasium, locatie Bruggerstraat.

Burgemeesters Enschede en Rzeszow (Polen)  tekenen intentieverklaring

In aanwezigheid van de Poolse Ambassadeur, Twentse en Poolse bedrijven en kennisinstellingen, verklaarden  burgemeester Onno van Veldhuizen met zijn ambtsgenoot Dr. T. Ferec te willen onderzoeken hoe de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen uit beide steden te faciliteren.  De stad Rzeszow heeft nagenoeg hetzelfde DNA en dezelfde omvang als Enschede, is een echte universiteitsstad en onder andere interessant als samenwerkingspartner in EU gefinancierde projecten.

Eerste resultaat van de intentieverklaring is een economische missie vanuit Enschede/Twente naar Rzeszow (planning: april 2019). Ook de UT en Saxion hebben aangegeven mee te willen gaan met deze missie.

Juli

Bezoek ambassade Londen en alumnibijeenkomst  

alumni event LondenBegin juli woonden vertegenwoordigers van ontwikkelmaatschappij Oost NL, Universiteit Twente en de afdeling Economie van gemeente Enschede een alumnibijeenkomst van de UT bij in Londen.  Enschede investeert samen met Provincie Overijssel en Universiteit Twente in het activeren van het alumninetwerk omwille van de economische versterking. Op het programma daarom ook een ontmoeting met de innovatie attache en de directeur van Netherlands Foreign Investment Agency.

September

Educational Affairs Dalian bij ISTMrs Liu Xiaoping, Deputy secretary-general Educational Affairs van de stad Dalian, bezocht Enschede samen met Mrs Wang Li directeur van Luxun Highschool. Zij bezochten het Bonhoeffer College, Universiteit Twente en de International School Twente. Midden op de foto directeur ISTwente Jeroen Gakes, die in augustus de overstap maakte van een Chinese International School in Qingdao naar Twente.

Grensoverschrijdende samenwerking op Urban Air Mobility.

In september tekende burgemeester Onno van Veldhuizen de intentieovereenkomst in het kader van Urban Air Mobility, een initiatief van de Europese Commissie om de mogelijkheden van stedelijke mobiliteit door de lucht te verkennen en te demonstreren. Met Enschede en Münster als participerende steden waren we het eerste grensoverschrijdende consortium, waarin o.a. MST, Brandweer Twente, ANWB Medical Air Assistance en ADAC Luftrettung mee tekenden. In 2019 zullen de demonstratieprojecten van drone toepassingen voor politie, brandweer en (acute) zorginstellingen geconcretiseerd worden.

Oktober

Chinees bezoek voor Universiteit Twente en Novel-T

Bezoek aan Design-LabKennisdelen rondom technologische ontwikkelingen maakt deel uit van de samenwerking tussen Enschede en Dalian. Medio oktober bezocht een delegatie van Dalian High Tech Zone onder leiding van Mr Cao Jing de Universiteit Twente en Novel-T.  Zij werden samen met een delegatie uit de Provincie Liaoning – die vriendschapsbanden onderhoudt met de Provincie Overijssel – ontvangen op het stadhuis door loco burgemeester Eelco Eerenberg.

Tolle Woche

Enschede organiseerde als meest Duitse stad van Nederland van 29 september tot en met 7 oktober Die Tolle Woche. In deze week werden op allerlei plekken in de stad en over de grens activiteiten georganiseerd, variërend van Feierzeit met middelbare scholieren, een grensoverschrijdend bierfestival en een concert met Nederlands-Duitse musici.

November

Enschede ontvangt award voor samenwerking met Dalian

Burgemeester van Veldhuizen toont de awardEind november reikte de Chinese overheid een award uit aan Enschede als blijk van waardering voor de samenwerking van onze stad met zusterstad Dalian.
Dit gebeurde op de landelijke China International Friendship Conference in Wuhan. Daar mochten Chinese steden elk 1 van hun zustersteden voordragen voor deze onderscheiding.
In totaal ontvingen ca 30 steden wereldwijd een award.
 
Het bezoek aan de conferentie is gecombineerd met een werkbezoek van Enschedese onderwijspartners aan 7 verschillende scholen/universiteiten en aan het Education Bureau in Dalian.