Samenwerkingsverband Dalian

China wordt steeds meer een wereldleider op het gebied van economie en technologie. Dit zorgt ervoor dat kennis over China steeds belangrijker wordt voor de Nederlandse economie. Daarom heeft Enschede sinds 2009 een samenwerkingsverband met de Chinese havenstad Dalian (bijna zeven miljoen inwoners). Vanuit de UT (faculteit Creative Technology) was er al een band met de Dalian University of Technology.

Jaarlijks handelsmissie

Dalian ligt in de Provincie Liaoning waarmee Provincie Overijssel een samenwerkingsverband heeft. Jaarlijks vindt onder leiding van de Provincie Overijssel een handelsmissie plaats naar Shenyang, de hoofdstad van Liaoning, en naar Dalian. Twentse ondernemers die de  Chinese markt willen verkennen hebben dankzij de begeleiding door de overheid makkelijk toegang tot het Chinese bedrijfsleven. In China zijn overheidsrelaties namelijk enorm belangrijk. Om deze banden warm te houden zijn geregeld bestuurlijke en ambtelijke uitwisselingen tussen beide steden. Daarbij werkt Enschede nauw samen met het Netherlands Business Support Office in Dalian, onderdeel van het Nederlandse ambassadenetwerk. 

Internationalisering onderwijs

Het partnerschap met Dalian levert niet alleen een bijdrage aan de economie van Enschede, maar ook aan de internationalisering van het onderwijs in onze stad. Enschede ondersteunt vanuit het team Onderwijs de hele onderwijsketen in hun samenwerking met scholen en universiteiten in Dalian. Zowel het hoger onderwijs als diverse VO-scholen hebben nu samenwerkingspartners in China. Daarnaast zijn er sinds 2014 jaarlijks  kunstenaarsuitwisselingen geweest.

Worl Economic Forum

De samenwerking met Dalian biedt Enschede nog een bijzonder voordeel: het geeft het bestuur van Enschede  toegang tot het World Economic Forum dat om het jaar in Dalian wordt georganiseerd. Op dit forum worden door CEO’s van grote bedrijven, politici en wetenschappers grote mondiale vraagstukken besproken.  

Ook tijdens de corona-crisis hebben beide steden elkaar ondersteund. Zo wezen Enschede en Dalian elkaar de weg naar leveranciers van beschermende middelen en is er kennisuitwisseling geweest over de virusaanpak tussen MST en het Dalian Central Hospital.

Film over Dalian

Bekijk hier filmbeelden van Dalian (beelden via New China TV).