Samenwerkingsverband Dalian

China wordt steeds meer een wereldleider op het gebied van economie en technologie. Dit zorgt ervoor dat kennis over China steeds belangrijker wordt voor de Nederlandse economie. Daarom heeft Enschede sinds 2009 een samenwerkingsverband met de Chinese havenstad Dalian (bijna zeven miljoen inwoners). Vanuit de UT (faculteit Creative Technology) was er al een band met de Dalian University of Technology. 

Jaarlijkse handelsmissie

Dalian ligt in de Provincie Liaoning waarmee Provincie Overijssel een samenwerkingsverband heeft. Jaarlijks vindt onder leiding van de Provincie Overijssel een handelsmissie plaats naar Shenyang, de hoofdstad van Liaoning, en naar Dalian. Twentse ondernemers die de  Chinese markt willen verkennen hebben dankzij de begeleiding door de overheid makkelijk toegang tot het Chinese bedrijfsleven. In China zijn overheidsrelaties namelijk enorm belangrijk. Om deze banden goed te houden zijn er geregeld bestuurlijke en ambtelijke uitwisselingen tussen beide steden. Daarbij werkt Enschede nauw samen met het Netherlands Business Support Office in Dalian, onderdeel van het Nederlandse ambassadenetwerk.  

Internationalisering onderwijs

Het partnerschap met Dalian levert niet alleen een bijdrage aan de economie van Enschede, maar zorgt er ook voor dat  het onderwijs in onze stad meer gaat samenwerken met scholen en universiteiten in China.  Enschede ondersteunt vanuit het team Onderwijs de hele onderwijsketen in hun samenwerking met Chinese partners. Zowel het hoger onderwijs als diverse VO-scholen hebben nu samenwerkingspartners in China. Daarnaast zijn er sinds 2014 jaarlijks kunstenaarsuitwisselingen geweest.

World Economic Forum 

De samenwerking met Dalian biedt Enschede nog een bijzonder voordeel: het geeft het bestuur van Enschede toegang tot het World Economic Forum dat om het jaar in Dalian wordt georganiseerd. Op dit forum worden door bestuurders van grote bedrijven, politici en wetenschappers grote wereldwijde vraagstukken besproken.  

Ook tijdens de corona-crisis hebben beide steden elkaar geholpen. Enschede en Dalian deelden informatie over leveranciers van beschermende middelen. Ook hebben MST en Dalian Central Hospital kennis gedeeld over de virusaanpak.

Bekijk hier filmbeelden van Dalian (beelden via New China TV).

Foto burgemeester in DalianFoto burgemeester in Dalian zittend