Brief burgemeester aan jongeren

25 maart 2020

Beste jonge Enschedeër,
 
Je ziet en hoort natuurlijk heel veel berichten over het coronavirus. Op het journaal, van je ouders en via sociale media. En misschien heb je op televisie ook wel de toespraak van premier Mark Rutte gezien

Harde maatregelen

Premier Rutte vertelde hoe ernstig het coronavirus is. Niet alleen in Nederland maar in de hele wereld. Er zijn harde maatregelen nodig om het virus af te remmen. Daarom zijn de scholen in ieder geval tot 6 april 2020 dicht en werken heel veel mensen thuis in plaats van op kantoor. Misschien ook wel jouw ouder(s).

Blijf thuis

Waarschijnlijk weet je ook dat alle restaurants, bioscopen, zwembaden, sportclubs en sportparken gesloten zijn. Ik snap heel goed dat je een plek zoekt om toch met vrienden ergens samen te komen. Toch wil ik je vragen om dat niet te doen. Ook jij kan het virus namelijk krijgen en een ander met het virus besmetten. En dat moet nou juist stoppen. 

Jij maakt het verschil voor een ander

Het lijkt erop dat jongeren misschien minder ziek van het virus worden. Tegelijkertijd weten we ook nog heel weinig over het virus. Wat we wel weten is dat het voor oudere en zieke mensen erg gevaarlijk is. Als jij niemand aansteekt, dan kan die het op zijn/haar beurt ook niet doorgeven. Zo maak jij het verschil.

Er wordt hard gewerkt aan een oplossing

Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt. Ik vind het belangrijk dat je weet dat er heel veel mensen in Nederland heel hard werken om alles zo snel mogelijk weer normaal te laten zijn. Dat lukt niet in een paar dagen of een paar weken, maar als we allemaal ons best doen dan gaat ons dat lukken!  De meeste scholen hebben inmiddels een manier gevonden die ervoor zorgt dat jij thuis toch je werk kan doen. Ik weet dat dat niet hetzelfde is als op school, maar het zorgt er wel voor dat je niet achterop raakt. En dat je straks alles moet inhalen. Dat is best een fijne oplossing dus. 

Heb je een goed idee om een ander te helpen?

Misschien kom je op hele creatieve ideeën nu je thuis bent. Bijvoorbeeld om een ander ergens bij te helpen. In de hele stad ontstaan van dit soort ideeën. dat zijn mooie voorbeelden waar we trots op mogen zijn en die blij maken. Heb jij ook een goed idee? Mail het dan naar info@enschedesamensterk.nl 

Mijn vraag aan jou

Tot slot wil ik nog iets aan je vragen. Maak elkaar niet gek met paniekerige berichtjes. Het helpt niet en   vaak zijn ze ook helemaal niet waar. Doe er niet aan mee, pak je verantwoordelijkheid en houd je aan de spelregels. De belangrijkste: houd 1,5 meter afstand en mijd grotere groepen. Doe het niet voor jezelf, maar voor de opa’s en oma’s van Enschede en in de rest van Nederland. Zij zijn het meest kwetsbaar.

Laten we met elkaar de moed erin houden en hopen dat alles zo snel mogelijk weer normaal is.  
Samen staan we sterk. Samen maken we Enschede sterk. 


Groeten,
Burgemeester Onno van Veldhuizen