Laat uw stem horen op 20 maart!

12 maart 2019

Op 20 maart 2019 zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap Vechtstromen.

Praktische informatie over de verkiezingen vindt u op enschede.nl/verkiezingen.

Wilt u meer inhoudelijke of politieke informatie over de Provinciale Staten, kijk dan op de website van de provincie Overijssel of op Overijssel kiest. Wilt u meer inhoudelijke of politieke informatie over het Waterschap, kijk dan op de website van het Waterschap Vechtstromen of op Waterschapsverkiezingen.nl

Of lees de verkiezingskrant in eenvoudige taal van stichting Prodemos.

Stempassen

Begin maart ontvangen alle stemgerechtigden in gemeente Enschede de benodigde stempassen. Op de stempas staat onder andere aangegeven waar het dichtstbijzijnde stembureau te vinden is. Dit jaar wordt binnen de gemeentelijke organisatie gewerkt met een nieuw systeem. Dat betekent dat de locatie van het stembureau wordt bepaald op basis van postcode, in plaats van op huisnummer. Dat kan voor een aantal inwoners betekenen dat op hun stempas een andere stembureaulocatie staat vermeld dan dat zij gewend zijn. Overigens staat het iedereen vrij zelf te kiezen welk stembureau de voorkeur heeft. Het bureau op de stempas geeft slechts het dichtstbijzijnde aan. 

Stembureaus 100% toegankelijk

Met ingang van 2019 zijn alle 76 stembureaus in de gemeente Enschede toegankelijk voor mindervaliden. Dat betekent dat enkele vertrouwde stembureaus komen te vervallen in verband met toegankelijkheid. Daarentegen wordt ook een aantal nieuwe stembureaus in gebruik genomen, waaronder het Zonecollege, de Stadsbank, Prismare en het ROC aan de Wethouder Beversstraat.

21 maart 2019: centraal tellen van stemmen op kandidaatniveau in de Diekmanhal Enschede

Op donderdag 21 maart vindt in de Diekmanhal in Enschede de centrale telling plaats. Er worden dan de stemmen geteld op kandidaatniveau voor de gemeenten Enschede en Losser. ’s Ochtends om 8.30 uur is het officiële startschot aan de stemmentellers. De telling is openbaar en toegankelijk voor publiek.

De stembiljetten die op woensdagavond 20 maart op partijniveau worden geteld, worden per politieke partij verpakt en in de stembus gedaan. Vervolgens worden de stembiljetten overgebracht naar de Diekmanhal in Enschede. Op 21 maart controleren en tellen de stemmentellers de stemmen op kandidaatniveau. Vervolgens worden de aantallen overgebracht in een ander proces-verbaal door een expertteam en wordt dit proces-verbaal in een openbare vergadering, door het Gemeentelijk Stembureau ondertekend. Op vrijdag 22 maart wordt de officiële uitslag door de provincie Overijssel en het Waterschap Vechtstromen bekend gemaakt.

Experiment centraal tellen

De verwachting is dat door het centraal tellen het huidige tijdrovende en vermoeiende telproces efficiënter, uniformer en betrouwbaarder verloopt. Dit jaar stemden de gemeenteraden van Enschede en Losser opnieuw in met het voorstel deel te nemen aan het experiment centraal tellen. Dit is mogelijk gemaakt door een tijdelijke Experimentenwet waarmee de Tweede Kamer eerder al instemde.

Voorlopige opkomstpercentages

Deze kunt u bekijken op de pagina's opkomstpercentages provinciale statenverkiezingen en opkomstpercentages waterschapsverkiezingen.