Op zoek naar het ‘nieuwe normaal’

Burgemeester Onno van Veldhuizen
29 april 2020

Open brief burgemeester Van Veldhuizen

Begin april vierden we dat Enschede 75 jaar geleden bevrijd is. Wat voelt het gek om die vrijheid te moeten vieren en voelen binnen de muren van ons huis. Dat merkten we nog eens extra sterk in het afgelopen paasweekend. Thuisblijven, anderhalve meter afstand houden, niet op familiebezoek. Maar ook afgesloten natuurgebieden, afgelaste paasvuren en extra controles bij meubelboulevards en tuincentra. Voor ons allemaal onwerkelijke situaties waaraan we niet gewend zijn. En liever ook niet aan gewend willen raken. Toch sprak onze minister-president Mark Rutte er vorige week al over: “we zullen met elkaar moeten zoeken naar het nieuwe normaal, in de 1,5 meter samenleving”.

Wat dat precies inhoudt voor onze toekomst is nu nog niet duidelijk. Wel weten we dat het belangrijk is om de komende tijd afstand van elkaar te blijven houden. Ook bij de meest normale zaken. Dat is niet gemakkelijk. Want mensen zijn ‘sociale dieren’ die het prettig vinden om bij anderen in de buurt te zijn. Handen schudden, knuffelen, schouder aan schouder een voetbalwedstrijd bezoeken en samen Koningsdag vieren. Maar helaas verdwijnt het virus met het mooie weer niet vanzelf. En al geven de deskundigen aan dat het iets beter lijkt te gaan, zolang er nog geen vaccin is mogen we de voorschriften nog niet loslaten. Juist nu is het belangrijk om vol te houden en te blijven omzien naar elkaar.

En omzien naar elkaar doen we gelukkig massaal. Wat ben ik daar trots op. Overal zie je dat mensen rekening met elkaar houden en elkaar helpen waar dat kan. Door boodschappen te doen voor iemand die slecht ter been is. Door wat vaker contact te zoeken met mensen die alleen zijn: een kaartje of appje te sturen, of even te bellen. Er zijn mensen die koken voor buurtgenoten, muziek of tekeningen maken of ontroerende videoboodschappen online zetten. Op www.uitinenschede.nl kunt u alle initiatieven bekijken, of nieuwe ideeën aanmelden.

Deze crisis laat de veerkracht en de creativiteit zien waar Enschede bekend om staat. Als het er op aankomt, dan weten we wat ‘noaberschap’ inhoudt en handelen we daarnaar. Dat hebben we in een tijd als deze hard nodig. Zeker nu we weten dat deze crisis niet van vandaag op morgen over gaat. Het is er één van de lange adem. Laten we met elkaar afspreken dat we die uitdaging samen aangaan! Ik heb daar alle vertrouwen in. Pas goed op uzelf en op de mensen om u heen.

Met warme groet,

Onno van Veldhuizen
Burgemeester van Enschede