Enschede is eerste Nederlandse stad met sculpturen van Arne Quinze

Kunstwerken worden 9 en 10 november geplaatst.

Enschede is de eerste stad in Nederland met sculpturen van de Vlaamse kunstenaar  Arne Quinze. De kunstwerken (‘Whispers’) worden vandaag en morgen geïnstalleerd op het Koningsplein in Enschede. Het Koningsplein, een nieuw plein aan de zuidwestkant van het centrum, verbindt het stadshart met het nieuwe ziekenhuis (Medisch Spectrum Twente).  

Whispers

Arne Quinze’s nieuwe publieke kunstwerk, ‘Whispers’, bestaat uit een reeks van 20 unieke stalen vormen in hoogte variërend van 3 tot 11 meter, die door de Belgische kunstenaar in zijn atelier in Luik werden vervaardigd. Dit is zijn eerste permanente en publieke opdracht in Nederland. ‘Whispers’ wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Rabobank. Medisch Spectrum Twente en gemeente Enschede. 

‘Whispers’, maakt deel uit van de aanleg van het Koningsplein en Arne Quinze’s ideaal om steden in openluchtmusea te transformeren. Bijzonder is dat het ontwerpproces van de openbare ruimte en de kunstwerken integraal is aangepakt.
Met zijn concept ‘Cities Like Open Air Museums’ ging de kunstenaar reeds met succes in steden zoals Shanghai, São Paulo, New York, Seoul, Munchen, Brussel de confrontatie aan om een dialoog te starten over onze huidige urban planning door kunst in de publieke ruimte te plaatsen. Arne Quinze installeerde eerder dit jaar ook ‘Whispers’ op de River Walk van het San Antonio natuur historisch park in de Verenigde staten.