Met een Bibob onderzoek willen we strafbare feiten voorkomen.
We onderzoeken zo of de persoon 'met wie wij zaken doen' betrouwbaar is. Zo’n onderzoek doen we bijvoorbeeld als we signalen krijgen dat de aanvrager of de zakenpartners te maken kunnen hebben met strafbare feiten. Gelukkig hebben de meeste ondernemers of personen goede bedoelingen. Met een Bibob onderzoek beschermen we ook deze ondernemers en inwoners.
Onder ‘Aanvragen’ leest u wat u doet als u een Bibob moet ondergaan.
Moet u een Bibob-procedure doorlopen? Lever dan het volgende aan met behulp van de Checklist Documenten Vragenlijst Bibob. Soms hebben we meer gegevens nodig om de situatie te beoordelen. Als dit zo is dan laten we u dat weten.
1. Een Bibob-formulier voor uw situatie
Kies het formulier dat bij uw aanvraag past:
- Bibob-formulier vergunning horeca (inclusief coffeeshops) en prostitutie
- Bibob-formulier omgevingsvergunning bouw
- Bibob-formulier omgevingsvergunning milieu
- Bibob-formulier evenementenvergunning vechtsportgala’s
- Bibob-formulier vastgoedtransacties
- Bibob-formulier subsidies
2. Bijlage bij het Bibob-formulier
Vul de Bijlage bij het Bibob-formulier in. Op de bijlage vermeldt u de aanvrager en de eventueel daarbij betrokken bestuurders, vennoten, aandeelhouders en gevolmachtigden. De vragen op het Bibob-formulier hebben betrekking op deze (rechts)personen.
3. Verklaring Belastingdienst
Hiermee laat u zien dat er geen betalingsachterstanden zijn bij de Belastingdienst. Vul het aanvraagformulier Verklaring Belastingdienst volledig in. Doe dit voor iedere (rechts)persoon die is vermeld op de bijlage, behorend bij het Bibob-formulier.
U stuurt het aanvraagformulier vervolgens ondertekend naar de Belastingdienst. U krijgt dan een reactie van de Belastingdienst die u bij uw aanvraag bij de gemeente moet inleveren.
Let op:
- Voor een fiscale zakelijke verklaring vermeld u het RSIN-nummer op het formulier. Per betrokken onderneming vult u één formulier in.
- Voor een fiscale privé-verklaring vermeld u het BSN-nummer op het formulier. Per betrokken persoon vult u één formulier in.
Voor het uitvoeren van een Bibob onderzoek worden bij u geen kosten in rekening gebracht.
Wat is de Wet Bibob?
Bibob betekent Bevordering Integriteits Beoordelingen door het Openbaar Bestuur.
De wet Bibob regelt dat de gemeente aanvragen kritischer kan beoordelen en vergunningen mag weigeren als het gevaar bestaat dat criminelen daar misbruik van willen maken. Naast vergunningen kan het ook gaan om:
- subsidies;
- vastgoedtransacties;
- aanbestedingen.
De gemeente kan de vergunning, transactie of subsidie ook weigeren als een strafbaar feit is gepleegd om deze te krijgen. Een strafbaar feit is bijvoorbeeld valsheid in geschrifte of omkoping.
Wanneer krijgt u sowieso met de wet Bibob te maken?
Bij de volgende aanvragen:
- exploitatievergunning gok- en kansspelautomaten;
- exploitatievergunning seksbedrijven;
- evenementenvergunning voor vechtsportgala’s en overige activiteiten die een sterke relatie hebben met een ‘risicobranche’;
- omgevingsvergunning milieu: wanneer u een aanvraag doet in een ‘risicobranche’, zoals bijvoorbeeld een afvalverwerkingsbedrijf;
- omgevingsvergunning bouw: wanneer u een aanvraag doet in een zogeheten ‘risicobranche’ en/of wanneer de bouwsom boven de € 1.000.000,- ligt;
- subsidies: bij aanvragen van nieuwe relaties voor opvang, begeleiding en beschermd wonen van kwetsbare burgers;
- aanbestedingen;
- vastgoedtransacties: (ver)huur, (ver)koop van grond en gebouwen die een verband houden met een ‘risicobranche’.
Ook kan de gemeente een Bibob-onderzoek starten, als er signalen zijn dat er bij aanvragen en transacties mogelijk sprake is van risico’s dat de gemeente onbedoeld meewerkt aan het plegen van strafbare feiten.
Twijfelen we over uw gegevens of levert u ze niet in?
Dan kunnen we het gevraagde buiten behandeling stellen of weigeren. Ook kunnen we het Landelijk Bureau Bibob advies vragen over uw situatie. Dit Bureau is een onderdeel van het Ministerie van Justitie & Veiligheid. Als we dit doen, duurt de procedure langer en dan laten we u dat weten.
Een Bibob onderzoek heeft de volgende vier uitkomsten
Uitkomst | Gevolg |
---|---|
Er is geen gevaar dat het gevraagde wordt misbruikt voor criminele activiteiten. | De gemeente kan het gevraagde verlenen, verstrekken of gunnen. |
Er bestaat een mindere mate van gevaar dat het gevraagde wordt misbruikt voor criminele activiteiten. | De gemeente kan extra voorwaarden opleggen bij het verlenen van het gevraagde. |
Er bestaat een ernstig gevaar dat het gevraagde wordt misbruikt voor criminele activiteiten. | De gemeente kan het gevraagde weigeren. |
U heeft onvoldoende gegevens ingeleverd om te kunnen beslissen op uw aanvraag. | De gemeente kan het gevraagde weigeren of uw aanvraag buiten behandeling stellen. |
Bibob-beleid
Bekijk het Bibob-beleid van de gemeente Enschede.
Indien u vragen heeft over dit onderwerp kunt u een mail sturen naar bibob@enschede.nl.