Iemand voor u laten stemmen

Kunt of wilt u niet zelf naar het stembureau? Dan kunt u een andere kiezer vragen om namens u te stemmen. U moet daarvoor een ‘volmacht’ afgeven aan die persoon. Het makkelijkst is om de achterkant van de stempas in te vullen. U moet ook uw handtekening zetten. Geef een kopie van uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee.

Hierbij gelden deze regels:

  • De persoon die voor u stemt woont in Enschede;
  • De persoon die voor u gaat stemmen moet op hetzelfde moment ook zelf stemmen. 
  • Deze persoon kan maximaal namens 3 andere personen stemmen.

Heeft u geen identiteitsbewijs of woont u in het buitenland? 

Dan kunt u bij de gemeente de naam door geven van de persoon die voor u gaat stemmen. Dit heet een schriftelijke volmacht. Op dit moment is het niet meer mogelijk om een schriftelijke volmacht aan te vragen. Een schriftelijke volmacht kunt u op drie manieren aanvragen:

  • Schriftelijke volmacht aanvragen met DigiD. Met uw DigiD kunt u online een schriftelijke volmacht aanvragen. Heeft u nog geen DigiD? U kunt deze makkelijk aanvragen op www.digid.nl. Binnen 5 werkdagen krijgt u uw DigiD per post thuisgestuurd. 
  • Schriftelijke volmacht aanvragen in het Stadskantoor. U kunt een schriftelijke volmacht aanvragen bij de balie in het Stadskantoor. Dat moet u persoonlijk doen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Neem een geldig identiteitsbewijs mee. 
  • Schriftelijke volmacht per post aanvragen. Download de aanvraag schriftelijke volmacht.

Vul de aanvraag in en stuur de aanvraag naar: 

Gemeente Enschede 
Afd. verkiezingen
Postbus 20
7500 AA  ENSCHEDE