Coördinator Wet Open Overheid

Meer informatie?

Voor meer informatie over de functie kun je terecht bij Saskia Hintzbergen, afdelingshoofd Juridische Zaken, via 06 – 22 11 77 76 of s.hintzbergen@enschede.nl.

Solliciteer uiterlijk 23 mei 2022 via de sollicitatiebutton.

De eerste gesprekken zullen op woensdag 1 juni 2022 plaatsvinden.

In een nieuwe functie die je grotendeels zelf vormgeeft wezenlijk bijdragen aan een transparante overheid. Dat doe je als coördinator informatie Wet open overheid voor de gemeenten Enschede én Losser.

Wie zijn wij? 

De centrale afdeling Juridische Zaken (JZ) bestaat uit ongeveer 45 collega’s. Samen hebben we twee hoofdtaken: de afhandeling van bezwaar- en beroepszaken en het geven van juridisch advies. Daarbij adviseren we zowel onze collega’s van vakafdelingen die verantwoordelijk zijn voor een bepaald beleidsterrein als het bestuur en het management. We zijn een organisatie waarin we op een open en prettige manier met elkaar omgaan, kennis met elkaar delen en elkaar ondersteunen en verder helpen. Geen toeval dus dat wij veel waarde hechten aan samenwerking. Als coördinator lever je hieraan dagelijks een concrete en waardevolle bijdrage.

Je start bij onze afdeling JZ, maar je uiteindelijke plek binnen de organisatie is dus een van de uitkomsten van het plan van aanpak dat je opstelt. Binnen JZ ben je een eenpitter en je hebt je ‘eigen winkel’ met de vrijheid en verantwoordelijkheid die daarbij horen. Tegelijkertijd werk je met heel veel collega’s en afdelingen binnen de gemeenten samen, waaronder de programmamanager die sturing geeft aan het overstijgende programma Wet open overheid.

Wie zoeken we? 

Op 1 mei is de nieuwe Wet open overheid (Woo) in werking getreden. De wet heeft tot doel om de overheid in de breedste zin, dus ook gemeenten, transparanter voor iedereen en overheidsinformatie toegankelijker te maken. De gemeenten Enschede en Losser omarmen deze wet oprecht en gaan de komende jaren onder andere Woo-verzoeken van inwoners nog beter afhandelen. Jij hebt hierin een cruciale coördinerende rol, bent de contactpersoon voor inwoners die verzoeken (willen) indienen of hierover vragen hebben en geeft collega’s juridisch advies bij de afhandeling van verzoeken om informatie.

Jouw eerste taak als coördinator informatie Wet open overheid? Inventariseren hoe we onze processen en de informatievoorziening kunnen verbeteren rond de afhandeling van de ongeveer 100 Woo-verzoeken die we jaarlijks krijgen. Daartoe ga je met intern betrokkenen in gesprek en komt met een plan van aanpak dat je vervolgens ook helpt implementeren. Onderdeel van dit plan zijn ook de exacte inhoud van je eigen functie en de plek in de organisatie waar je taken en verantwoordelijkheden uiteindelijk het beste geborgd zijn.

Naast het ontwikkelen van een plan van aanpak ben je al vanaf de eerste dag betrokken bij Woo-verzoeken. Je beantwoordt vragen van onze inwoners, belegt verzoeken bij de juiste vak afdeling, bewaakt de voortgang, adviseert collega’s van deze afdelingen inhoudelijk en coördineert de afhandeling van alle verzoeken organisatie breed. Daarbij verzorg je ook de juridische toetsing van concept-besluiten en geef je collega’s advies over de afhandeling van bezwaar- en beroepszaken rond Woo-besluiten.

Bovendien ben je als coördinator vanuit de afdeling Juridische Zaken het eerste aanspreekpunt voor thema’s die samenhangen met de Woo. Denk hierbij aan geheimhouding van informatie, hergebruik van overheidsinformatie en de samenhang met verzoeken om inzage op grond van de AVG. Hierin werk je nauw samen met de decentrale privacy-officiers en collega-juristen. Kortom, een impactvolle en afwisselende functie waarin je concreet invulling geeft aan de verantwoordelijkheid die we als gemeenten op het gebied van transparantie nemen.

Wat vragen wij van je? 

Je bent een bevlogen professional die een open overheid vanzelfsprekend vindt en op een gedreven manier mensen meeneemt in verandering. Dit doe je met veel gevoel voor de werking van een complexe gemeentelijke organisatie en de belangen van veel betrokken partijen. Je behoudt ook onder tijdsdruk het overzicht, schakelt makkelijk op alle niveaus, verbindt mensen en hebt oog voor de behoefte van (interne) klanten. Tegelijkertijd ben je ook iemand die waar nodig op een stevige manier bijstuurt en die altijd gaat voor het allerbeste resultaat. Bovendien kun je zowel goed zelfstandig als samen met anderen werken, ben je besluitvaardig en communiceer je vlot en helder.

Verder heb je:

 • Minimaal een hbo-diploma in een juridische richting.
 • Kennis van het Algemeen Bestuursrecht, de Wet open overheid (Wet openbaarheid van bestuur) en de daarbij behorende jurisprudentie.
 • Kennis van digitale instrumenten om de behandeling van Woo-verzoeken efficiënter te laten verlopen óf je wilt je deze kennis in ieder geval snel eigen maken.
 • De vaardigheden om goede formats, handleidingen, werkprocessen, modelbrieven, et cetera vorm te geven en deze waar nodig aan te passen aan de wensen van interne klanten.
Wat bieden we? 

Een voor inwoners relevante baan in Enschede waarbij je werkt voor twee gemeentelijke organisaties. Op deze manier kun je jouw talenten toespitsen op een grote en kleinere gemeente. Beide organisaties zijn klaar om de afhandeling van Woo-verzoeken een stap verder te brengen. Er is volop commitment om te werken aan een open overheid. Daarnaast kun je rekenen op:

 • Een aantrekkelijk salaris in schaal 10 afhankelijk van je opleiding en ervaring tussen € 3.090, - en € 4.761, - bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek.
 • Een werkweek van 32-36 uur met flexibele werktijden in een hybride werkomgeving.
 • 22 vakantiedagen (bij een fulltime dienstverband). Ook heb je de mogelijkheid om verlofdagen te (ver)kopen binnen je individueel keuzebudget (IKB).
 • De mogelijkheid om een (elektrische) fiets of auto te lenen. Wij vergoeden geen reiskosten, maar je kunt wel je IKB op een fiscaal aantrekkelijke manier voor je woon-werkverkeer gebruiken.
 • Een goede pensioenregeling.
 • Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, opleidingsmogelijkheden en een individueel keuzebudget van 17,05% van je bruto jaarsalaris dat je voor verschillende zaken kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld opleidingen op maat volgen bij onze eigen Enschedese School of bij de Twentse School waarmee we samenwerken.
 • Goede carrièrekansen met doorgroeimogelijkheden naar andere functies binnen de gemeente Enschede.
 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar met de mogelijkheid tot verlenging.
 • Op deze functie zijn de Cao Gemeenten en Aanvullende Arbeidsvoorwaarden Enschede van toepassing.
Datum gepubliceerd: 
09 mei 2022
Sluitingsdatum: 
23 mei 2022
Organisatie: 
Gemeente Enschede
Vacature type: 
Vaste vacature
Uren: 
36
Minimum salaris: 
€ 3.090,-
Maximum salaris: 
€ 4.671,-