Jurist Bezwaar en Beroep

Meer informatie?

Informatie:
Neem voor meer informatie over deze functie contact op met Marianne Reeuwijk (Senior juridisch adviseur), telefoon: 06-10914910 of Saskia Hintzbergen (afdelingshoofd Juridische Zaken en Inkoop, heeft vakantie tot 6 augustus), telefoon: 06–22117776.

Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern opengesteld. Bij gelijke geschiktheid gaan interne kandidaten voor in de procedure.

Een goede afhandeling van een bezwaarschrift. Daar weet jij als enthousiaste en positief ingestelde juridisch adviseur wel raad mee. Wat is het eigenlijke probleem van de inwoner?  En is een formele procedure daar wel de beste oplossing voor, of kunnen we beter in gesprek?  Voor het behandelen van bezwaar en (hoger) beroepsprocedures draai jij je hand niet om. Door je actuele juridische kennis ben jij een belangrijke collega binnen onze organisatie en binnen de afdeling Juridische Zaken en Inkoop. Ook heb je oog voor de achterliggende vraag en werk je samen met onze collega’s van de vakafdelingen aan mogelijke oplossingen. 

Wie zijn wij? 

De afdeling

De afdeling Juridische Zaken is volop in beweging. We werken samen aan een toekomstbestendige afdeling. De wereld om ons heen verandert in een hoog tempo. We vinden het belangrijk dat onze adviseurs klaar zijn voor een veranderende (juridische) wereld en altijd in verbinding staan met alle delen van onze organisatie. We kijken verder dan alleen de regels. Onze manier van werken zal nog meer gericht zijn op dat wat de organisatie nodig heeft.

Wie zoeken we? 

Jouw rol: Beoordelen en adviseren

Als Jurist bezwaar en beroep ga je aan de slag met de bezwaarschriften en beroepszaken die bij ons binnenkomen. Je beoordeelt het bezwaar of het (hoger)  beroepschrift en maakt een inschatting van de juiste afhandeling. Je behandelt in eerste instantie gemeentebreed bezwaarschriften, van binnenkomst tot en met de beslissing op het bezwaarschrift. Dit betekent dat je als gemeentejurist niet alleen kijkt naar de regels, maar ook oog hebt voor de achterliggende vraag.

Verder vertegenwoordig je de gemeente in bestuursrechtelijke beroeps- en beroepszaken. Je treedt ook op als secretaris van de Commissie Bezwaarschriften. Je hebt vanuit een juridische invalshoek een signalerende rol en adviseert je collega’s van andere afdelingen gevraagd en ongevraagd. Je weet makkelijk de weg te vinden naar andere afdelingen binnen onze organisatie en je ziet de voorliggende vraag als een gezamenlijke vraag waarvoor een oplossing moet komen.

Wat we erg belangrijk vinden, is dat je waar mogelijk de ruimte zoekt in wet- en regelgeving. Daarmee bedoelen we, dat je per situatie goed kijkt naar de ruimte die de regelgeving biedt, risico’s inschat en hierover adviseert. Daarbij is de bedoeling achter de wet van belang. Kan het ook anders? Moet de letter van de wet exact gevolgd te worden of zie je ruimte?

Wat vragen wij van je? 

Deze functie past bij jou als je:

 • een flinke portie ‘boerenverstand’ hebt;
 • positief bent ingesteld en een open blik hebt naar je collega’s en de vakafdelingen;
 • open staat voor andere meningen en tegen een stootje kunt;
 • een juridische opleiding hebt op minimaal HBO-niveau;
 • inlevingsvermogen hebt, kunt luisteren en de achterliggende vraag kunt zien;
 • kennis hebt van en ervaring hebt met de verschillende beleidsterreinen binnen de gemeente (o.a. ruimtelijke ordening, sociaal zekerheidsrecht, bestuursrecht);
 • regels en de achtergrond hiervan goed kunt uitleggen aan collega’s, inwoners en bedrijven van Enschede;
 • denkt in oplossingen en daarbij volop je creativiteit inzet;
 • communicatief sterk en een teamspeler bent;
 • over een grote mate van zelfstandigheid beschikt;
 • aanvoelt dat je werkt binnen bestuurlijke en politieke omgeving, die soms jouw koers bepaalt.

Daarnaast beschik je over een juridisch relevant diploma, mediationvaardigheden en werkervaring.
Je herkent je ook in eigenschappen als oplossingsgericht, omgevingsbewustzijn, goed conflicten kunnen hanteren en prettig in de samenwerking met je collega’s, inwoners, en andere betrokkenen.

Wat bieden we? 

Wat wij jou bieden:

Op deze functie is de CAO Gemeenten en de Aanvullende Arbeidsvoorwaardenregeling Enschede (AAE) van toepassing.

Dat betekent: 

 • Een aantrekkelijk salaris, passend bij de mate waarin je voldoet aan het functieprofiel, in salarisschaal 9 of 10;
 • Een goede pensioenregeling;
 • Prima arbeidsvoorwaarden, zoals een 36-urige werkweek met flexibele werktijden, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en opleidingsmogelijkheden, en een individueel keuzebudget ter grootte van 17,05% dat voor jouw doelen inzetbaar is.
   
  De functie is in principe eerst voor een jaar. Daarna kijken we samen of we verdergaan.
   
Datum gepubliceerd: 
20 juli 2020
Reageren voor: 
21 augustus 2020
Organisatie: 
Gemeente Enschede
Vacature type: 
Tijdelijk met uitzicht op vast
Uren maximaal: 
36