Stedenbouwkundige

Meer informatie?

Maak werk van je eigen toekomst en geef richting aan het Enschede van morgen!

Zie jij hoe je de toekomstdromen van onze stad tot realiteit maakt? Solliciteer dan direct via onderstaande button. Overtuig ons in je brief van jouw enthousiasme. Met een geschikte kandidaat gaan we meteen het gesprek aan.

Heb je vragen over de vacature? Neem dan contact op met Franka Werner, op 06-23609349 of met Markus Gotz, op 06-23606534. Bekijk ook ons coalitieakkoord voor een goed beeld van onze ambities voor de stad!

Vanuit jouw visie op onze stad Enschede creëer je ruimte binnen de bestaande oppervlakte van onze binnenstad. Het succes van een stad komt niet voort uit regels. Het komt voort uit creativiteit, innovatiekracht en verbinding. We zoeken we een stedenbouwkundige met visie. Zie jij het voor je?

Wie zijn wij? 

Vanuit jouw visie op onze stad Enschede creëer je ruimte binnen de bestaande oppervlakte van onze binnenstad. Het succes van een stad komt niet voort uit regels. Het komt voort uit creativiteit, innovatiekracht en verbinding. Enschede bouwt aan een stad waar iedereen de kans heeft om vorm te geven aan zijn of haar toekomstdroom. Om onze ambitie te realiseren zoeken we een stedenbouwkundige met verbeeldingskracht en een eigen visie op herontwikkeling en transformatie van de stad. Zie jij het voor je?

Het bruist van vernieuwing in onze stad. Met toplocaties zoals innovatiecampus Kennispark en Technology Base zetten we in op economische groei en ontwikkeling van de stad en regio. Dankzij gedreven ondernemers en vooraanstaande onderwijs- en onderzoekinstituten zijn baanbrekende innovaties realiteit in Enschede. Tegelijk zorgen talloze bedrijven, organisaties en overheid voor een fijne leef- en woonomgeving en een aantrekkelijke stad. En dankzij de inspirerende ideeën en kracht van onze inwoners maken we echt werk van de toekomst van Enschede.

De komende jaren bouwen we verder aan onze ambities, die je vindt in Koers053. Samen met jouw enthousiaste team werk je mee aan deze ambities. Met projecten zoals Centrumkwadraat en Kop Boulevard vergroten we de binnenstad met een kwart én ontwikkelen we nieuwe gemengde woonmilieus met stedelijke dynamiek. Onze ambities lees je ook terug in het stedenbouwkundig manifest Enschede 2030. Dankzij de grootte van onze gemeente gebeurt er veel en is er een flinke diversiteit aan projecten. Volop kansen dus om impact te maken op onze leefomgeving en burgers.

Wie zoeken we? 

Je richt je voornamelijk op de herontwikkeling en transformatie van de schil rond de binnenstad van Enschede, de projecten van Centrumkwadraat, Kop Boulevard, de Stadscampus en nog veel meer. Dit doe je samen met je collega’s, initiatiefnemers, in- en externe ontwerpers, projectteams en inwoners. Van visie tot realisatie ben je betrokken bij boeiende ontwerpopgaves en werk je samen met alle betrokken partijen.

Jij maakt het verschil door:

 • Verschillende inhoudelijke disciplines met elkaar te verbinden en het gemeentelijke beleid te vertalen naar een breed gedragen visie.
 • Jouw stedenbouwkundige adviezen voor beleids- en bestemmingsplannen, die je baseert op integrale ruimtelijke analyses en ontwerpstudies.
 • Stedenbouwkundige uitgangspunten en randvoorwaarden op te stellen, zoals bouwenveloppen en beeldkwaliteitsplannen.

Stadsingenieurs & Ontwerp

Je kunt ons zien als advies- en ingenieursbureau binnen de gemeente Enschede. Civiele techniek, cultuurtechniek, aanbesteding en inrichting van de openbare ruimte: het staat allemaal op onze agenda. Binnen onze 60-koppige afdeling vind je o.a. Verkeerskundigen, Landschapsontwerpers, Stedenbouwkundigen, Waterontwerpers, Projectleider Civiele Techniek, Toezichthouders Civiele Techniek en Tekenaars/Bestekschrijvers. Kortom, alle expertises die nodig zijn om de strategische ontwikkeling van de stad sterk te ondersteunen. We werken intensief samen met onze collega’s van de afdeling beheer, vergunningen, bestemmingsplannen, en ook collega’s van Gebieds- en Projectontwikkeling. Wat we ook van elkaar nodig hebben; we weten elkaar goed te vinden.

Ook in tijden van veel thuiswerken vinden we verbinding heel belangrijk. Tijdens je inwerkperiode zien we je dan ook graag op kantoor. Heb jij leuke ideeën om de samenwerking een extra boost te geven? Laat van je horen.

Wat vragen wij van je? 

Met jouw creatieve oog, zie jij mooie oplossingen voor onze stedenbouwkundige uitdagingen. Die oplossingen weet je ook nog eens zo over te brengen aan anderen, dat zij er ook enthousiast van worden. Ook in je samenwerkingen ervaren anderen je als prettig en duidelijk en vinden ze het fijn dat jij zo goed het overzicht bewaart en zo goed afstemt. Verder heb je:

 • Een bachelor of master in stedenbouw of de Academie van Bouwkunst Stedenbouw.
 • Het talent om plannen goed te visualiseren, waarbij je ook kan werken met software als AutoCAD, Adobe Illustrator, Photoshop, Indesign en/of Sketchup.
 • Actuele kennis van alle ontwikkelingen rondom de Omgevingswet vanwege je ervaring binnen een andere gemeente. Daardoor snap je ook het politiek-bestuurlijke krachtenveld.
 • Ruime strategische ervaring in stedenbouw.
 • Een positieve mindset, waarmee je denkt in (creatieve) oplossingen en anderen meebeweegt.
Wat bieden we? 

Als je nu solliciteert, wacht je een baan, waarin je een actieve bijdrage levert aan een bruisende, inclusieve stad en aan een goede samenwerking in de regio. Je kunt het volgende van ons verwachten:

 • Een aantrekkelijk salaris in schaal 11, afhankelijk van je opleiding en ervaring tussen € 3.561,- en € 5.169,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek.
 • Een werkweek van 36 uur met flexibele werktijden in een hybride werkomgeving.
 • 22 vakantiedagen (bij een fulltime dienstverband). Ook heb je de mogelijkheid om verlofdagen te (ver)kopen binnen je individueel keuzebudget (IKB).
 • We helpen je als je voor je werk bij ons moet reizen. De gemeente Enschede staat voor duurzaam deelvervoer. Voor zakelijke kilometers stimuleren we reizen met het openbaar vervoer. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een NS Businesscard. Ook bieden we je de mogelijkheid om een (elektrische) fiets of auto te lenen. Wij vergoeden geen reiskosten, maar het is wel mogelijk om je IKB op een fiscaal aantrekkelijke manier voor je woon-werkverkeer te gebruiken.
 • Een goede pensioenregeling.
 • Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, opleidingsmogelijkheden en een individueel keuzebudget van 17,05% van je bruto jaarsalaris dat je voor verschillende zaken kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld opleidingen op maat volgen bij onze eigen Enschedese School of bij de Twentse School waarmee we samenwerken.
 • Goede carrièrekansen met doorgroeimogelijkheden naar andere functies binnen de gemeente Enschede.
 • De arbeidsovereenkomst is voor de duur van 1 jaar met de mogelijkheid tot verlenging of omzetting naar een vast dienstverband.

Op deze functie zijn de Cao Gemeenten en Aanvullende Arbeidsvoorwaarden Enschede van toepassing.

Datum gepubliceerd: 
18 november 2021
Sluitingsdatum: 
31 januari 2022
Organisatie: 
Gemeente Enschede
Vacature type: 
Vaste vacature
Uren: 
36
Minimum salaris: 
€3561,-
Maximum salaris: 
€5169,-