Bewoners en Ons Huis zetten zich in voor een schoon Dolphia

04 augustus 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

De bewonerscommissie in de wijk Dolphia, woningcorporatie Ons Huis en de gemeente Enschede hebben een gezamenlijke missie: Dolphia schoon houden. Geen afvaldump meer, geen zwerfvuil of andere rotzooi. Deze zomer vormde een collectieve opruimactie in de Cronjéstraat een daverend succes.

“Veel afval blijft staan in schuren, tuinen en achterpaden”, vertelt Dennis Baaijens van Ons Huis. “Dat gebeurt natuurlijk niet alleen in Dolphia, maar er is hier in ieder geval actie nodig.” Tijdens de eerste opruimdag van het initiatief ‘Dolphia Schoon’ trekt een flinke schoonmaakploeg door de straten. Zo ook in de Cronjéstraat, waar aan de ene kant gezinnen wonen en aan de andere kant plek is voor seniorenwoningen. Voor veel van de bewoners is dit al decennialang hun thuis.

Helpende hand

Vanwege de oplopende leeftijd of een soms gebrekkige gezondheid is het voor een aantal bewoners lastig de grote tuinen te onderhouden. De vitale straatbewoners steken daarom een helpende hand uit. Aan de Cronéstraat geldt nog Noaberschap, zoveel is duidelijk. Bewoonster Maja, die op krukken loopt, kijkt met bewondering toe hoe de ploeg door de straat trekt. “Een prachtig initiatief. Ik woon al 46 jaar in deze wijk, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.” 

Afspraken

Dennis: “De opruimdrift is geweldig om te zien.” Hij is deze zomerdag met vier extra collega’s van de woningcorporatie in de wijk voor de grote opruimactie. “Als afval blijft staan trekt het ongedierte aan. We willen met de actie ‘Dolphia Schoon’ dat het netjes is in de tuinen en achterpaden. Als inwoners onze hulp aannemen, schonen wij alles op. Ook maken we afspraken over hoe het schoon en opgeruimd blijft nadat we zijn vertrokken.”

Buurthuis

Hulp is er ook van de bestuursleden van het buurthuis. Kim en Monique slepen met grofvuil en vegen de hele straat aan. Monique: “Er is veel werk verzet, maar de contacten met de bewoners zijn het meest waardevol. Niet alleen met mij, maar ook met gemeente en corporatie en de bewoners onder elkaar. Dit versterkt de saamhorigheid in Dolphia.”

Na de Cronjéstraat volgen ook in andere delen van Dolphia straatacties. De bewoners worden daar vooraf over geïnformeerd en betrokken. De opschoonacties worden ondersteund door Stadsdeel Oost, Onderhoud Enschede en wijkwelzijn.