Bloeiende straten in Schreurserve

Huub Filart en Marian Wassenburg
05 september 2018

Met een toekenning uit het wijkbudget worden in Schreurserve vijftien nutskasten kunstzinnig opgevrolijkt.

Het thema van elke kast verwijst naar de straatnaam. Gladiolen in de Gladiolenstraat en Hyacinten in de Hyacintstraat. Kunstenaars zijn Huub Filart en Marian Wassenburg.

Wie in Enschede fietst of wandelt kan zo maar gepakt worden door het werk van Huub Filart. In de Bothoven, Helmerhoek en Roombeek zijn door de kunstenaar al nutskasten verfraaid. De lelijke verweerde kasten op de stoepen waren ook een doorn in het oog van een bewoonster aan de Floraparkstraat. Met een goede voorbereiding en motivatie vroeg ze geld aan uit het wijkbudget. Uiteindelijk werd gekozen voor Huub Filart als kunstenaar.

Grondig werk

Voordat het thema op de kast kan worden geschilderd wordt de kast geschuurd, gereinigd en twee keer met primer voorbewerkt. Als het kunstwerk klaar is komt er een harslaag overheen. Dat beschermt het kunstwerk tegen graffiti en vervuiling. Elke kast kost op die manier enkele dagen werk. Of alle vijftien kasten dit jaar gerealiseerd worden is afhankelijk van het weer.

Vrolijke buurt

Dat het verfraaien van de saaie kasten bijdraagt aan een betere buurt is voor Huub Filart overduidelijk. “Mensen komen naar buiten, maken een praatje, zijn enthousiast over het initiatief en bieden mij koffie aan. Op die manier leer ik de mensen van Schreurserve ook een beetje kennen. Het is een vrolijke buurt en ik hoop dat ik met mijn bloemen op de kasten de straten nog vrolijker maak,” aldus de kunstenaar.