Bomen Stationsplein vervangen zieke kastanjes Boulevard

06 februari 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

De kastanjebomen aan de Boulevard 1945 zijn in ernstige mate aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Daarmee ontstaat het gevaar dat takken afbreken. De 12 gevaarlijkste bomen verwijderen we daarom. Bomen die op andere plekken in de stad weg moeten vanwege bouw- en wegwerkzaamheden krijgen een nieuwe plek aan de Boulevard.

Ruim een half jaar geleden hebben we hekken rondom de kastanjebomen geplaatst en de gevaarlijkste takken gesnoeid. Op woensdag 7 februari verwijderen we de zieke kastanjebomen. Van de 13 zieke bomen blijft 1 zieke kastanjeboom voorlopig nog staan. Zo ontstaat er geen lege plek en kunnen vleermuizen hun bekende route van en naar de binnenstad houden. Zij gebruiken de bomen namelijk als navigatie. 
 

Kastanjes ziek door drukke weg, met weinig gezonde ruimte voor de wortels 

Bomen worden daardoor vatbaarder voor ziektes. De besmettelijke kastanjebloedingsziekte teistert heel Nederland, maar treft vooral bomen waarvan de levensomstandigheden niet optimaal zijn. Zo ook aan de Boulevard 1945.

We plaatsen nieuwe bomen op de plek van de gekapte bomen 


Een deel van de nieuw te plaatsen bomen staat op dit moment nog op het Stationsplein. Op het Stationsplein starten binnenkort werkzaamheden voor het verleggen van kabels en leidingen. Dit is ter voorbereiding op de woningbouw in het gebied.  Het Stationsplein wordt tijdens de bouwwerkzaamheden voor een groot deel gebruikt als bouwplaats. Na de nieuwbouw zal het Stationsplein zelf ook een metamorfose ondergaan, waarbij veel aandacht is voor duurzaamheid. Later dit jaar start de gemeente een participatietraject om input op te halen voor het ontwerp.

Om de lindes op het Stationsplein te behouden krijgen enkele bomen daarom een nieuwe plek aan de Boulevard 1945. Daarnaast komen er nieuwe forse bomen aan de Boulevard. Met het plaatsen van de nieuwe bomen wordt ook de bodem verbeterd en de gazons ingezaaid met bloemenzaden. Zodra de nieuwe bomen staan, verwijderen we ook de laatste zieke boom.

We gaan de komende jaren verder aan de slag met de Boulevard 1945

De Boulevard 1945 is onderdeel van de groene verbinding tussen het Wooldrikspark en het Volkspark. Door parken met elkaar te verbinden wordt Enschede nog groener, en is er meer ruimte voor het opslaan en afvoeren van regenwater.