Boswinkel Plaza: dé ontmoetingsplek voor jong en oud!

Wie er voor het eerst is kijkt zijn ogen uit: 6000 m2 vol vermaak, sport, ontmoeting en beweging.

Agenda van West Erik en Daniëlle

Een unieke plek in Nederland en dat gewoon om de hoek, in de wijk Boswinkel. Hier ligt sinds 2019 namelijk het vernieuwde Boswinkel Plaza. Op dit terrein naast Basisschool Europa kunnen buurtbewoners van jong tot oud terecht om te bewegen, ontmoeten en spelen. Erik Wassens, directeur van Basisschool Europa was vanaf het begin betrokken bij dit project. Hij vertelt samen met Daniëlle Rekers, coördinator van Stichting Enschedese Speeltuinen, wat deze locatie zo bijzonder maakt.

Unieke plek in Enschede en daarbuiten

Boswinkel Plaza is een open terrein waarop het schoolplein van Basisschool Europa naadloos overloopt in de Krajicek Plaza en de speeltuin. Erik vertelt: ‘’Op een oppervlakte van 6000 m2 kunnen Enschedeërs van 0 tot 99 jaar sporten, bewegen en elkaar ontmoeten, zowel tijdens als na schooltijd.’’ Naast (bal)sportvelden vind je er een bootcampzone, een freerunningparcours, klim- en klautertoestellen en een jeu- de-boulesbaan. Ook zijn er drie interactieve speeltoestellen waarop je verschillende spelletjes kan doen, zoals een reactiespel, memory en mikken met een bal. Volgens Erik is het niet alleen een unieke plek in Enschede, maar in heel Nederland: ‘’Mensen kijken hun ogen uit als ze hier voor de eerste keer komen. Je vindt dit bijna nergens.’’

Activiteiten voor jong en oud

Verschillende organisaties bieden activiteiten aan op Boswinkel Plaza. Elke maandag tot en met donderdag zijn er na schooltijd sport- en spelactiviteiten voor kinderen en jeugd. Daarnaast zijn er regelmatig andere activiteiten, bijvoorbeeld rond feestdagen en in de vakanties. Daniëlle: ‘’Met Pasen zijn we hier eieren gaan zoeken en op de Buitenspeeldag hebben we een succesvolle activiteit gehad met allerlei buitenspelletjes. En verspreid over de hele zomervakantie zijn er weer Jeugd Viva-activiteiten.’’ Ook de volwassenen worden niet overgeslagen: ‘’Zo is er elke week bingo, een beweeguurtje en jeu-de-boules. En in het speeltuingebouw kun je altijd terecht voor een kop koffie en een praatje,’’ zegt Daniëlle.

Mooie toekomst

Door de coronaperiode was het organiseren en promoten van activiteiten lastig. Maar de toekomst ziet er goed uit. Erik legt uit: ‘’Sinds de komst van de Plaza in september 2019 is er al 60% meer gebruik gemaakt van het terrein. Door een goede samenwerking tussen alle betrokken organisaties, zorgen we ervoor dat er voor alle doelgroepen genoeg leuke activiteiten zijn. Zo weten hopelijk nog meer wijkbewoners de weg te vinden naar deze plek.’’ Ook voor het gebouw van de speeltuin zijn mooie plannen, geeft Daniëlle aan: ‘’We zijn bijvoorbeeld bezig met het organiseren van knutselmiddagen voor kinderen en een inloop voor jongeren met een voetbal- en airhockeytafel.’’ Daniëlle en Erik zijn het erover eens: ‘’Alle ingrediënten zijn aanwezig om van Boswinkel Plaza dé ontmoetingsplek van de buurt te maken. Wij gaan voor een unieke en gezellige locatie waar kinderen, jongeren en volwassenen zich welkom voelen en samen plezier hebben.’’

Nieuwsgierig geworden? Je kunt digitaal een kijkje nemen met de virtuele tour op de website van Basisschool Europa. Maar zo’n bijzondere plek moet je eigenlijk gewoon met eigen ogen bekijken. Kom gerust eens langs aan de Beneluxlaan 50, iedereen is welkom! Boswinkel Plaza is elke dag open en vrij toegankelijk. De meeste activiteiten zijn gratis, voor sommige wordt een kleine vergoeding gevraagd. Aanmelden is meestal niet nodig. Kijk voor meer informatie over de activiteiten op de Facebookpagina van Stichting Enschedese Speeltuinen.