Buren maken hun straat groener op Burendag

05 oktober 2022
Nieuwsoverzicht
man op de fiets met een kratje met groen

Meer dan 75 buurtinitiatieven, maatschappelijke organisaties en scholen uit de gemeente Enschede deden op Burendag mee aan de actie ‘Stoepgroen, samen doen!’

Ook woningbouwcorporaties gaven hun huurders de gelegenheid om mee te doen. Met deze actie helpt de Groene Loper Enschede de biodiversiteit in de stad te vergroten. Donderdagmiddag 22 september deelde het team van de Groene Loper Enschede ruim 150 plantenpakketten en biologische potgrond uit bij Kinderboerderij Enschede Noord. In totaal zijn dankzij de actie bijna 1.300 vaste tuinplanten geplant. Met deze plantenpakketten kregen straten in de gemeente Enschede een groener aanzicht.

Vanuit de provinciale campagne ‘Stoepgroen, samen doen!’ konden buurtinitiatieven, scholen en maatschappelijke organisaties gratis plantenpakketten aanvragen. Als tegenprestatie hebben alle aanvragers de toezegging gedaan samen met buren hun straat een stukje groener te maken, zo veel mogelijk tegels te wippen en hier een mooie foto van in te sturen. De nationale Burendag op 24 september was natuurlijk een perfect moment om dat te doen. Op deze dag kregen de planten een mooi plekje op schoolpleinen, in boomspiegels, geveltuinen, bloembakken en voortuinen. Zo werd Burendag een groene Burendag.

 “In betegelde voortuinen kan vaak wel een strookje tegels gewipt worden. Waar geen tegels liggen, kan water beter in de grond zakken. Dat scheelt natte voeten bij een flinke bui en planten geven ook nog eens verkoeling als het warm is” aldus wethouder klimaatadaptatie Marc Teutelink. “Mooi om te zien dat zoveel inwoners meedoen aan deze actie. We zijn erg blij met deze initiatieven die bijdragen aan meer groen in de stad. Met dit soort acties maken we samen Enschede biodiverser én klimaatbestendiger.”

De Groene Loper Enschede

“In de Groene Loper werken wij samen met de gemeente Enschede”, aldus Angelien Hoppen namens de Groene Loper Enschede. “We stimuleren groene bewonersinitiatieven. Niet alleen goed voor de natuur, maar het vergroot ook de betrokkenheid van bewoners bij hun directe woonomgeving. Zo organiseerden we vorig jaar een struikenactie en dit voorjaar het Bloemenlint met een bijenvriendelijk bloemenmengsel. Deze stoepgroenactie past daar heel goed in. Met geveltuintjes en bloemrijke boomspiegels verbeteren we de leefomstandigheden van mens en dier in de bebouwde omgeving”. Samenwerkende partners binnen Groene Loper Enschede zijn Natuur en Milieu Overijssel, Buro Hop, samen met groene organisaties in Enschede.

De actie “Stoepgroen, samen doen!” werd mede mogelijk gemaakt door het provinciale programma Natuur voor Elkaar en het Prins Bernhard cultuurfonds.