Burgemeester staat demonstratie van FC Utrecht-supporters in Enschede niet toe

22 januari 2023
Uitgelicht Nieuws
Stadion van FC Twente, de Grolsch Veste

Burgemeester Bleker heeft mede op advies van politie en het Openbaar Ministerie besloten een demonstratie van 150 supporters van FC Utrecht zondag 22 januari 2023 niet toe te staan in Enschede.

Supporters Vereniging FC Utrecht en Stichting True Support hebben 20 januari 2023 een aanvraag ingediend bij de gemeente Enschede om zondagochtend 22 januari 2023 op de Oude Markt in Enschede of bij het Enschedese Stadhuis met 150 personen te gaan demonstreren. De FC Utrecht-supporters wilden demonstreren tegen het besluit van burgemeester Bleker van november 2022 om geen uitsupporters toe te staan bij de wedstrijd van FC Twente – FC Utrecht. 

Gezien de eerdere openbare ordeverstoringen door FC Utrecht-aanhangers in Enschede en gezien de verwachting dat de demonstratie in Enschede zal leiden tot wanordelijkheden tussen supportersgroepen in de binnenstad en de grootschalige politie-inzet die op deze korte termijn nodig is om ieders veiligheid en de openbare orde te kunnen waarborgen, heeft burgemeester Roelof Bleker de demonstratie van FC Utrecht-supporters niet toegestaan.

Zondag 22 januari 2023 is in Enschede de wedstrijd FC Twente – FC Utrecht gespeeld. Deze wedstrijd is gespeeld zonder uitsupporters. Redenen voor dit besluit zijn de openbare ordeverstoringen, vernielingen en geweldplegingen door een groep FC Utrecht-aanhangers in Enschede september 2021, waarbij ook politiemensen en stewards van FC Twente gewond zijn geraakt. Voorafgaand aan en tijdens die wedstrijd werden er voorwerpen uit het bezoekersvak naar beneden gegooid richting FC Twente-supporters. Dit betrof onder andere drinkbekers met urine. Daarnaast zijn er diverse vernielingen aangericht en zijn supporters van FC Utrecht uit het veiligheidsvak gebroken. Dit leverde onveilige situaties op voor andere bezoekers van de voetbalwedstrijd.