Buurt zet zich in voor een toekomstbestendig plein in West

02 februari 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Het plein aan de Thomas de Keyserstraat in Noord-Bruggert (stadsdeel West) kan wel een opknapbeurt gebruiken, vinden wijkbewoners. Ze sloegen de handen ineen. Samen met de gemeente en met hulp vanuit het wijkbudget geven ze het plein nieuw elan. Buurtbewoners Anne Corine IJzer en Simon Jansen vertellen over de plannen.

“Kom hier maar eens op een vrijdagavond, dan snap je wat ik bedoel”, wijst Simon. “Dan is het weekeinde begonnen en hangt hier van alles rond. Veelal mensen van buiten de wijk. Het is een grauwe, betonnen bak vol auto’s en vol donkere plekjes. Niet erg uitnodigend. Dat moet anders.”

Groen

Maar hoe dan? De bewoners vroegen een wijkbudget aan. Daarmee zijn experts van Buro Beuk (een ontwerpbureau voor stedenbouw en landschap) ingehuurd. Samen met betrokkenen en wijkbewoners werken ze aan een ontwerp voor een groen en gezellig plein. 

Anne Corine: “Er zijn veel bewoners die graag willen dat het plein voor parkeren beschikbaar blijft. Ook dat kan op een aantrekkelijke en groene manier en dat laat Buro Beuk  zien. De gemaakte schetsontwerpen zijn aangeboden aan de wethouder. Inmiddels is een projectgroep samengesteld die het plein gaat herontwerpen. Dit is onderdeel van een grotere wijkrenovatie. We hopen dat er een veilige, sociale omgeving wordt ontworpen waar je graag wilt wonen. Een plein waar voldoende groen is en waar ontmoeting en dialoog centraal staan.”

Oren en ogen

De vaart zit er nu in. Het definitieve ontwerp is bijna klaar. Als het meezit gaat eind van het jaar de schop de grond in. “Tot die tijd worden er gelukkig al de wat meer eenvoudige ingrepen gedaan”, vertelt Simon. “Denk aan fietsnietjes en hekjes zodat er niet meer over de stoep wordt gefietst. Onze rol in de klankbordgroep gaat voornamelijk over het signaleren en meedenken. We zijn de oren en ogen in de wijk. Stedelijk ontwerper Riek Bakker is daarin een grote inspiratie. Als je een project in de wijk écht betekenis wilt geven, dan geef je het een langdurig leven. Dat doe je doordat mensen ervan gaan houden en ervoor zorgen.”

Anne Corine sluit af: “Dat lukt je niet met een inspraakavond, dat bereik je alleen met echte participatie. We roepen iedereen op hun stem te laten horen en zich te verenigen als er iets niet goed zit in de wijk. Bemoei je ermee. Onze ervaring is dat de gemeente Enschede van goede wil is.”

[Schets van de nieuwe indeling van het Thomas de Keyserplein]

Thomas de Keyserplein schets van de nieuwe indeling zoals die zal zijn na opknapbeurt

De agenda van West

Dit verhaal laat zien hoe mensen zich inzetten voor hun stadsdeel. En daarmee helpen om samen met de gemeente de actiepunten uit de Stadsdeelagenda’s 2023-2026 te realiseren.