Bezoekcijfers Enschedese binnenstad weer gestegen

04 juli 2016

Het gaat goed met de Enschedese binnenstad. Het aantal bezoekers is met 7,5% toegenomen ten opzichte van 2015.

De Enschedese binnenstad trekt wekelijks bijna 200.000 bezoekers. Goed nieuws voor de winkeliers is ook dat het bezoek op alle dagen van de week gestegen is. Zaterdag blijft de drukste dag, met 46.000 bezoekers, waarvan ongeveer een derde uit Duitsland afkomstig is.

Bruisende binnenstad

Een bruisende binnenstad die meer bezoekers trekt die langer blijven, dat is een van de doelstellingen van de Agenda Centrum 2015-2018, die de gemeente samen met haar partners in de binnenstad heeft opgesteld. De laatste binnenstadstellingen van april 2016 geven aan dat de stijging in bezoekersaantallen van vorig jaar zich verder doorzet. Vorig jaar was de stijging bijna 7%.

Ontwikkelingen in de binnenstad

Enschede is dé centrumstad van de Euregio. Dat schept verwachtingen. Om daaraan te voldoen zijn ondernemers en gemeente continu bezig de stad te verbeteren. Stadsdeelwethouder Centrum Eelco Eerenberg: ‘Het centrum van Enschede wordt steeds mooier en er gebeuren weer nieuwe en bijzondere dingen. Dat gaat niet van zelf, daar werkt de gemeente samen met ondernemers en andere partners hard aan. Zo helpt de gemeente via het Actieprogramma Binnenstad actief met het opknappen van gevels en faciliteren we vele aantrekkelijke evenementen’ .

Enkele actuele voorbeelden:

  • Winkelcentrum de Hofpassage wordt vervangen door een nieuw winkelpand met twee lagen waarin Zara, vanaf voorjaar 2017, zich vestigt met de grootste flagstore van Nederland.
  • Het oude pand van de Hema wordt vervangen door aansprekende nieuwbouw met drie winkelunits
  • Inmiddels heeft de Haverstraat-passage een enorme facelift ondergaan door de verbetering van gevels en de functie wonen boven winkels toe te voegen.
  • Om de beleving in de binnenstad te vergroten en de route vanaf het station naar de binnenstad aantrekkelijker te maken zijn er allerlei plannen en initiatieven om de omgeving Wilminkplein om te toveren tot Muziekwijk
  • Boven op het KPN pand in de Walstraat komt een 'Open air galerij'.
  • De eerste editie van Muziek in de straten was een groot succes.