De Groenste straat van Overijssel

groene tuintjes Getfert
30 april 2019

Overijsselaren konden met hun straat € 20.000,- winnen met een plan hoe ze hun straat groener willen maken. Voor deze wedstrijd van de Provincie Overijssel, dienden 32 straten ideeën.

Na verschillende selectie-ronden en een beoordeling door een vakjury, was het plan van de Delistraat 1 van de 9 straten die in de finale hun plannen mochten presenteren.

Wens van de initiatiefnemers uit de Delistraat: “In de Delistraat worden groene, energie-neutrale nieuwbouwhuizen gebouwd. Daar hoort groene inrichting bij. De wens is een groene, mooie straat te realiseren waar mensen gelukkig van worden, die aansluit bij de mooie, groene, 0-op-de-meter-woningen, en die goed overweg kan met wateroverlast en niet meer dieprood kleurt op de hittekaarten.” De toekomstige bewoners van de Delistraat zijn een tijdje terug het initiatief “Groene Getfert Tuintjes gestart” . Hiermee hebben ze de gemeente en de Woonplaats al weten te inspireren tot meer groene en duurzame keuzes. Zo komen er waterdoorlatende tegels onder de parkeerplaatsen en hebben ze in gezamenlijkheid een plan opgesteld om de buurt te vergroenen. Er komen kleine voortuintjes en de bedoeling is ook om de achtertuinen groen te maken.

De buurt is nog in aanbouw, daarom gaan de bewoners informatiedagen organiseren waarin toekomstige bewoners worden meegenomen in de plannen en voorlichting krijgen. Onder het motto : goed voorbeeld doet volgen hopen ze een groene en gezonde buurt met elkaar te realiseren.

De Delistraat deed mee in de categorie klimaatbestendig en eindigde op de 2e plek. De Stationsstraat (Raalte) won de 1e prijs. De winnaars werden gekozen door een vakjury en een publieksjury van alle deelnemende straten via het songfestivalsysteem.“Geweldig om te zien hoeveel inwoners van Overijssel met zoveel passie hun directe omgeving groener willen maken", vertelt gedeputeerde Hester Maij.

De gemeente en de Woonplaats gaan wel samen verder aan de slag met het initiatief van de bewoners uit de Delistraat om het plan tot uitvoering te brengen.