Grafmonumenten Boerenkerkhof onthuld

29 juni 2016

In aanwezigheid van een groot aantal genodigden, waaronder de heer Ton de Graaf van de ABN-AMRO bank, onthulde wethouder Eelco Eerenberg vorige week twee gerestaureerde grafmonumenten op de Historische Begraafplaats het Boerenkerkhof. Het gezelschap werd welkom geheten door de voorzitter van de werkgroep Boerenkerkhof, Willemien Meijer.

Steenhouwer Jan Zwiggelaar (lid van de werkgroep Boerenkerkhof) heeft het afgelopen jaar ruim 500 manuren werk gestoken in de restauratie van de graftombe van Eind Brandt en zijn echtgenote Gijsberta StrĂ¼bbe en in het maken van een replica van de grafzerk van Benjamin Willem Blijdenstein.Een bijdrage van de ABN AMRO en het wijkbudget maakte de restauratie mogelijk .

Benjamin Willem Blijdenstein richtte in 1861 de Twentsche Bank op, wat later de ABN AMRO bank werd. Ton de Graaf, bedrijfshistoricus van de ABN AMRO was speciaal uit Amsterdam gekomen om de onthulling bij te wonen en vertelde wat over de grondlegger van zijn bank. Daarnaast vertelde de heer Jan Brummer, lid van de Historische Societeit Enschede-Lonneker, de genodigden hoe het Boerenkerk is ontstaan.

In 1952 vond de laatste bijzetting plaats. In 2003 werd de begraafplaats volledig gerenoveerd. Tegenwoordig is het Boerenkerkhof een kleine groene oase van rust in het centrum van Enschede en wordt de plek beheerd door de werkgroep Boerenkerkhof met een aantal direct omwonenden.