Jongeren gecertificeerd als “Bike Doctors”

15 juni 2016

Tien jongeren van 12 t/m 17 jaar zijn geslaagd voor de scholing “Basis Fietstechniek”. Afgelopen donderdag 9 juni reikte stadsdeelwethouder Eelco Eerenberg de officiële certificaten uit aan de geslaagden.

Deze cursus is dit jaar voor het eerst georganiseerd door Alifa Bike Works. De jongeren kunnen nu met het certificaat op zak fietsen repareren, tegen een kleine zakgeldvergoeding. Op deze manier doen de jongeren wat terug voor de buurt en wijk. Aan het project hebben jongeren uit Centrum en Zuid deelgenomen.

Alifa startte vorig jaar met Bike Works. Jongeren die meehielpen gaven aan dat er behoefte was aan scholing over fietstechniek. Van daaruit is het lesprogramma basis Fietstechniek ontwikkeld en is de scholing opgezet.

Met 4 lesavonden en een examen hebben de tien jongeren in april de basis Fietstechniek geleerd en het examen behaald. Vanaf nu gaan zij als Bike Doctors mee de straat op tijdens de wijkactiviteiten van Alifa Bike Works. Hierbij repareren ze fietsen die ter plekke door wijkbewoners gebracht kunnen worden. Achterliggende gedachte is dat de jongeren hierdoor op een ander manier contact hebben met wijkbewoners.

Het leidt bij de jongeren tot meer zelfvertrouwen en versterking van de eigenwaarde. Ook ouders, scholen en wijkbewoners reageren positief op dit project.