Muziek uit de hoogte op het allereerste Balkon Festival in Enschede

19 juni 2017

Romeo en Julia, een ontbijt met balkonconcert, een opera-aria vanuit de hoogte en meezingers van Harry Bannink in een balkontuin; het zijn allemaal onderdelen van het gloednieuwe Balkon Festival in Enschede. Op zaterdagavond 24 juni en zondagochtend 25 juni zijn grote, kleine, klassieke en moderne balkons in Enschede het toneel van een muzikale route door de stad.

Op het programma staan onder andere musici van het Orkest van het Oosten, de speciaal geformeerde Bannink Band, singer songwriters en theatergezelschappen met getalenteerde amateurs.

In iedere stad en in elk stadsdeel zijn ze te vinden: gebouwen, oud of gloednieuw, met karakteristieke balkons en trappen. Het ene gebouw heeft een groot en weids balkon vol grandeur, het andere gebouw bestaat uit repeterende bewoners-balkonnetjes. Als je eenmaal de focus hebt op de verdiepingen in de hoogte, gaat er een balkonwereld voor je open, zelfs in je eigen stad. Deze balkons zijn het toneel van het Balkon Festival.

Serenades op zaterdag 24 juni

Het Balkon Festival in Enschede is een nieuw tweedaags festival waarbij bewoners en bezoekers van de stad op zaterdagavond 24 juni een route lopen langs verschillende balkons in de binnenstad. Professionele musici en amateurs brengen hier een serenade aan de stad. Het festival trapt af met een miniconcert van de strijkers van het Orkest van het Oosten op het balkon van het stadhuis. Even verderop voert de route langs een balkontuin waar de, speciaal voor deze gelegenheid geformeerde, Bannink Band het publiek laat meezingen met klassiekers van de in Enschede geboren componist Harry Bannink. Aan de bewoners zijn eerder stekjes van fuchsia’s uitgedeeld, dus Banninks populaire lied over deze plant staat zeker op het programma.

Aubades op zondag 25 juni

Wat een serenade is in de avond, is een aubade in de ochtend. Op zondagochtend 25 juni start het festival met een balkon-ontbijtconcert. Onder het balkon van een historische villa van een van de textielbaronnen van Enschede staat de ontbijttafel klaar en geeft een blaasensemble het startsein voor de tweede dag van het festival. Vervolgens loopt de route langs balkons en zelfs een wat verlaten oude begraafplaats, ook hier spelen de vroegere textielbaronnen een rol. De route eindigt bij het nieuwe watertorenpark in de wijk De Bothoven. Hier brengen muzikanten, een theatergroep van de Universiteit Twente en leerlingen van de Freinetschool De Bothoven Romeo en Julia tot leven.

Op het Balkon Festival komen zowel de doorgewinterde concertbezoeker en fanatieke musicalliefhebber evenzeer aan hun trekken als de onervaren maar nieuwsgierige toehoorder, op zoek naar origineel vermaak.

Met polsbandje alles meemaken

Polsbandjes zijn tot en met zaterdag 24 juni 16.30 uur te koop bij Concordia aan de Langestraat 56 in Enschede. Daarna zijn ze te koop op 24 en 25 juni bij het Info & Verkooppunt. Zolang de voorraad strekt. Zie voor verkoop www.balkonfestival.nl/kaartverkoop Een aantal minibalkonconcerten zijn gratis te bezoeken. Om alles mee te maken moet men een polsbandje kunnen tonen. Bij het polsbandje zit een programmaboekje met achtergronden over de gebouwen en balkons, opgetekend door het Architectuurcentrum Twente.

Voor meer informatie zie http://www.balkonfestival.nl

Foto: balkonconcert preview Jaser Slaghuis, foto Harrie Snijders