Project Light my fire for peace

Leerlingen van het Bonhoeffer en Kottenpark en vakschool het Diekman
11 december 2019

Leerlingen ervaren hun vredesvuur

Op donderdag 28 november organiseerde Stichting Wereldvredesvlam Twente samen met het Bonhoeffer College en de locaties Kottenpark en Vakschool Het Diekman van Het Stedelijk Lyceum een feestelijke les en voorstelling rondom het thema Light my fire for peace! Het doel van deze vredesdag was om leerlingen te helpen begrijpen wat vrede is en ze te leren wat je kunt doen om zelf vrede te ervaren, te bevorderen en door te geven. Het programma duurde van 10.00-15.00 uur en vond plaats in Prismare te Enschede.

De leerlingen van drie onderbouwklassen werden ontvangen door vrijwilligers van Wereldvredesvlam Twente en kunstenaars van Hartkwartier. Daar werd gelijk de energie voor de dag neergezet via het aansteken van een vredesvlam voor elke school en het ervaren van een vredesmeditatie om uit het hoofd en in het hart te komen. Met als inspirerende verbeelding dat je een kaars eenvoudig kunt doven, maar dat je er ook voor kunt kiezen om met diezelfde kaars 1.000 andere lichtjes aan kan steken.

Vervolgens maakten zij, onder leiding van Hartkwartier, op speelse wijze kennis met rap, percussie, dance, samples & sounds en video-art. In een verbindende mix, van praktijkschool tot gymnasium, waarin ieder zijn eigen talenten liet zien en er helemaal bij hoorde, bedachten en verwerkten zij hun gezamenlijke vredesboodschap. Als afsluiting presenteerden zij vol overgave hun muzikale en beeldende creaties aan elkaar en aan schoolgenoten, familie en buurtbewoners.

Het was een dag waarin iedereen gedragen werd door de organische manier van werken, de inspirerende kunstenaars en de betrokkenheid van alle deelnemers. Ook de docenten van de drie scholen ontdekten dat het dus wél kan: als team van scholen samenwerken aan burgerschap en de leerlingen een veilige omgeving bieden buiten hun eigen leslokaal. Met als mooie bijkomstigheid dat zij ook na deze workshops hun lespraktijken blijven uitwisselen. Waarmee zij de beoogde Vredeseducatie in actie van de Wereldvredesvlam Twente als vanzelf realiseren.

In het portfolio, dat alle leerlingen ter voorbereiding en afsluiting van dit vredesproject in de klas gebruikten, kwamen een paar mooie suggesties naar voren op de vraag hoe je van onvrede naar vrede kunt komen, zoals: ‘verbinden door samen leuke dingen te doen’, ‘positief blijven vanuit je ziel’, ‘elkaar bemoedigen en blijven praten’ of zelfs ‘je de hartslag van je moeder herinneren’. Met als mooiste suggestie om vanuit je buik en lijf te voelen hoe het met je is, wat je van iets vindt en daar eerlijk over zijn naar jezelf.

Met dank aan de Initiatiefkracht-subsidie Jijmaaktdebuurt en sponsoring van Prismare, Tetem, Roombeekschool, bakkerij Oonk en Katoen Schenk Atelier kijken we terug op een warme en succesvolle dag. We zagen na afloop glunderen leerlingen en docenten vertrekken, klaar om hun vredesvuurtje te verspreiden!

Over de Wereldvredesvlam Twente

Sinds de opening op 21 maart 2012 brandt de Wereldvredesvlam in De Wonne in het centrum van Enschede. Daarmee heeft de stichting een droom gerealiseerd: inspireren tot het verspreiden van vrede in jezelf, in de omgeving van Enschede en in de wereld. De stichting gelooft dat je met aandacht en liefde in je eigen hart het leven kunt vieren, samen met anderen. 

Jij maakt de buurt!

Dit project is mede mogelijk door een bijdrage vanuit Jij maakt de buurt! ; een initiatief van en voor alle inwoners van Enschede die samen hun eigen buurt mooier willen maken! Bijvoorbeeld door het opzetten van activiteiten of het uitvoeren van werkzaamheden met of zonder hulp van wijkbudget. Jij maakt de buurt! is opgezet door de wijk- en dorpsraden en bewonersteams in samenwerking met de gemeente Enschede.