Renovatie graftombe Boerenkerkhof

Op de oude historische begraafplaats “Het Boerenkerkhof”, gelegen tussen de Deurningerstraat en de Blijdensteinlaan, liggen bijzondere grafmonumenten die om een opknapbeurt vragen.

Veel van de graven zijn van bekende Enschedeërs, zoals Benjamin Willem Blijdenstein, oprichter van de Twentse Bank (de huidige ABN-Amro), de fabrikanten Jannink en Tattersal en de stadsarchitect G.D. Niermans. Ook de namen ter Kuile, Roberts, Roessingh en Lasonder komen voor op diverse grafstenen.

De begraafplaats wordt gerund door de werkgroep Boerenkerkhof waarin – naast de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, ondernemers Deurningerstraat en de gemeente – ook wijkbewoners participeren.

Momenteel wordt hard gewerkt aan de restauratie van de graftombe van Eind Brandt en Gijberta Strübbe. De graftombe is opgesierd met de symbolen van hoop (anker), geloof(kruis) en liefde (hart). De grafsteen van Benjamin Willem Blijdenstein wordt zo goed mogelijk nagemaakt en op de originele steen gelegd. Restauratie van de originele steen is helaas niet meer mogelijk omdat de steen bij optillen uiteen zou vallen.

De restauratie wordt uitgevoerd door meester steenhouwer Jan Zwiggelaar (zie foto). Met wijkbudget en met een bijdrage van de ABN-Amro bank wordt de restauratie bekostigd. Jan heeft ook de ingang aan de Blijdensteinlaan gerealiseerd uit de stenen van de vroegere entree van Ziekenzorg aan de Veenstraat.