Sterke daling leegstandscijfers bevestigt dat Enschedese binnenstad bruist

09 november 2016

Leegstand daalt van 17,9% in april naar 10,2% in augustus

Jaarlijks meet Locatus de leegstand in de binnensteden. Locatus telt leegstand niet mee als heel duidelijk is dat er een nieuwe invulling is voor een leegstaand pand (bord op de winkel “hier komt binnenkort” of “wij verbouwen voor” of berichten in de krant zoals bij Hudson Bay). De leegstand in april dit jaar kwam in Enschede op 17,9% (m2 winkelruimte). In augustus is er opnieuw gemeten en is de leegstand in de binnenstad gedaald naar 10,2%. Deze sterke daling komt mede doordat bekend is gemaakt dat het oude V&D pand ingevuld wordt met Hudson Bay. In vergelijking met andere binnensteden scoort Enschede erg goed. Landelijk is het leegstandscijfer 15,8% bij steden van vergelijkbare omvang.

Verdere daling verwacht

Wij verwachten dat de leegstand in de binnenstad verder zal dalen. Van sommige panden is de invulling bekend, bij andere lopen onderhandelingen. Verder zijn er volop bouwactiviteiten in de stad die onder andere plek gaan bieden aan een flagstore van Zara (voormalige Hofpassage). De ontwikkeling van de leegstand hebben we inzichtelijk gemaakt via een dynamische kaart. Deze kunt u vinden op www.enschede.nl/feiten-en-cijfers of door te klikken op onderstaande afbeelding.

We zien dat Enschede zich steeds sterker ontwikkelt als een bovenregionale koopstad. Dit is mede resultaat van een gezamenlijke inspanning met onze binnenstadspartners. We zetten extra in op acquisitie, hebben het bestemmingsplan verruimd waardoor meer functies een plek kunnen vinden in de binnenstad en de binnenstad is compacter gemaakt.