Wat doen we met de Lipperkerkstraat?

Wethouder Eelco Eerenberg was op bezoek bij groep 7/8 van Freinetschool De Bothoven om zich te laten informeren over de Lipperkerkstraat. De historie, het heden en de toekomst van de straat kwamen ter sprake.

De kinderen waren veel te weten gekomen over de geschiedenis van de straat: zo kon je vroeger in het Elderinkshuis overnachten als de stadspoort ’s avonds laat al op slot zat. Later was er een hotel, de Klomp, en een bontweverij van de firma Ter Kuile. In de jaren dertig reed er zelfs een tram door de straat.

Vandaag de dag geven lege winkelpanden en donkere doorgangen snel een onveilig gevoel, vertelden de kinderen. Een rij mooie panden die strak in de verf zitten en er verzorgd uitzien, roept juist een plezierig gevoel op.

De laatste vraag van de wethouder was: ‘Wat zou je met de straat willen doen als alles kan en alles mag?’ De meest woeste ideeën gingen over tafel, van een glijbaan door de straat tot een grote waterbak waarin je kunt zwemmen tussen de vissen.

Belangrijke aanloopstraat

De Lipperkerkstraat is een belangrijke aanloopstraat naar de binnenstad. In het wijkprogramma van De Bothoven is de leegstand in de straat een belangrijk punt van aandacht. Nieuwe ondernemers kiezen sneller voor een vestiging in de binnenstad dan voor een aanloopstraat. Dat kan op termijn leiden tot grotere leegstand. Alternatieven kunnen zijn om vestiging van pop-upstores te stimuleren, het omzetten van winkelpanden in woningen, of de straat in te richten als autoluwe fietsstraat.