Wethouder Eerenberg bij IOK de Globe

01 juni 2016

In de reeks van schoolbezoeken van Eelco Eerenberg, stadsdeelwethouder Centrum en onderwijswethouder, was hij onlangs op bezoek bij de leerlingen van IOK de Globe.

IOK de Globe is een taalschool, een school voor Nieuwkomers van 4 t/m 12 jaar. De school geeft leerlingen - die nog geen of weinig Nederlandse woorden kennen - de basis van de Nederlandse taal, lezen en rekenen. Na een jaar hebben de meeste kinderen al zo veel geleerd, dat ze kunnen instromen in het regulier onderwijs. Zo worden de kansen op een goede schoolloopbaan vergroot.

Het jaar op IOK de Globe is voor de kinderen verdeeld in vier blokken van elk tien weken. De onderwijskrachten maken veel gebruik van het digibord met veel beelden en plaatjes. Ook gebruiken de onderwijzers ‘handen en voeten’ om een woord uit te beelden. Er wordt in kleine groepen gewerkt met veel aandacht voor het individuele kind. Omdat er kinderen vanuit veel verschillende nationaliteiten op de school zitten, is er veel respect voor de verschillende culturen.

Saladewedstrijd

De wethouder nam een kijkje bij drie verschillende groepen. Elke groep was op een andere manier de Nederlandse taal aan het leren. Zo had de derde groep de hele week woorden geleerd die te maken hebben met samenwerken. Als afsluiting van de week hadden ze samen voor de wethouder een “saladewedstrijd” georganiseerd waarbij de leerlingen zelf drie verschillende de salades hadden gemaakt. Alle salades waren super lekker!