‘Whispers’ geplaatst op het Koningsplein in Enschede

Deze week zijn sculpturen van Arne Quinze geplaatst op het in aanleg zijnde Koningsplein in Enschede. Het kunstwerk ‘Whispers’ is het eerste kunstwerk van de Belgische kunstenaar in Nederland en vormt een markant landmark op het Koningsplein.

Jeroen Hatenboer, Bas Leerink, Arne Quinze en Jerry Notenboom  bij ‘Whispers’‘Whispers’ bestaat uit 20 sculpturen in hoogte variërend van 3 tot 11 meter. De unieke stalen constructies verbeelden veelkleurige bloemen. Een groot deel van het nieuwe Koningsplein dat op dit moment wordt aangelegd, is voorzien van de kunst. Het plein vormt de entree tot het nieuwe ziekenhuis van MST dat in januari 2016 in gebruik wordt genomen. De gemeente Enschede legt het Koningsplein aan. Rabobank, Medisch Spectrum Twente en gemeente hebben gezamenlijk de realisatie van het kunstwerk mogelijk gemaakt. Op woensdag 16 december aanstaande  is het openingsfeest van het Koningsplein.

Verbinding

Jerry Notenboom, directievoorzitter Rabobank Enschede-Haaksbergen: “Bij de bouw van ons nieuwe kantoor in Enschede is gekozen voor dit prachtige kunstwerk als geschenk aan de  lokale gemeenschap. Het past bij onze maatschappelijke betrokkenheid en het coöperatieve gedachtegoed om mensen met elkaar te verbinden. “

Wethouder Jeroen Hatenboer onderstreept het belang van verbinding bij ‘Whispers’. “Arne Quinze is gekozen omdat hij naast prachtige kunstwerken ook  iets extra’s aan zijn kunstwerken toevoegt.  ‘Whispers’ verbindt het stadscentrum en het nieuwe ziekenhuis, maar ‘Whispers’ wil ook mensen met elkaar verbinden, doordat ze met elkaar in gesprek komen over het kunstwerk.” , aldus de wethouder. 

In de ‘healing environment’ van het nieuwe ziekenhuis spelen elementen als daglicht, kleurgebruik en kunst een belangrijke rol.  Bas Leerink, voorzitter Raad van Bestuur van MST, ziet dat ook terug in het Koningsplein. “Het Koningsplein met de kunstwerken creëert een natuurlijk  rustpunt voor  patiënten of bezoekers van MST. Het plein sluit aan bij het uitgangspunt van MST om verbinding met de stad te leggen en zo goed mogelijk bij te dragen aan het welzijn van de patiënt. “

‘Cities Like Open Air Museums’

Arne Quinze’s ideaal is om steden in openluchtmusea te transformeren.  Met zijn concept ‘Cities Like Open Air Museums’ ging de kunstenaar reeds met succes in steden zoals Shanghai, São Paulo, New York, Seoul, München en Brussel de confrontatie aan om door kunst in de publieke ruimte te plaatsen een dialoog te starten over onze huidige urban planning.

Met ‘Whispers’ vestigt de kunstenaar aandacht op onze dagelijks afnemende link tussen de stad en de natuur. Hierdoor zullen onze steden monotoner ontwikkelen met onaangename, cultuurarme, stadscentra tot gevolg. ’Whispers’ staat symbool voor het gevecht om terug meer natuur in onze steden toe te laten, het zijn de eerste kiemen van deze overwinning. Arne Quinze installeerde eerder dit jaar ook ‘Whispers’ op de River Walk van het San Antonio natuur historisch park in de Verenigde staten.

“Kinderen die opgroeien in de stad weten niet meer wat een wilde bloem is, wat het nut van bijen is en vinden het vies om met een vuile gescheurde broek en ondergelopen modder laarzen terug thuis te komen, ik vind dit zeer jammer en zie het dan ook als mijn kunstenaars plicht om onze maatschappij terug bewust te maken van het belang van de natuur. Tussen ‘Whispers’ San Antonio en ‘Whispers’ Enschede zie ik dan ook een virtuele regenboog van wilde flora.”, aldus Arne Quinze.