Oldenzaalsestraat: wij werken aan een groene, droge en mooie binnenstad

header groen droog mooi met daarop een animatie van de waterberging en de wadi's.

In de Oldenzaalsestraat, tussen de spoorlijn en de Boulevard 1945 wordt momenteel een innovatief waterbergingsriool en een groenstrook met wadi’s aangelegd om water beter af te voeren. Dit waterbergingssysteem pakt de wateroverlast veroorzaakt door hevige regenbuien aan. De nieuwe inrichting maakt de straat niet alleen beter bestand tegen het klimaat, maar ook aantrekkelijker. De verwachting is dat het project in april 2020 wordt opgeleverd. 

Bekijk de video waarin Annemiek van den Heuvel, projectmanager van de gemeente Enschede, vertelt waarom we werken aan de Oldenzaalsestraat.

Actuele omleidingsroutes

De Irenegarage en het terrein van de Irenepromenade zijn te bereiken via Wenninkgaarde. De Van Lochemstraat is vanaf de Oldenzaalsestraat afgesloten. Deze situatie blijft tot april 2020.

Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

Stand van zaken

Boulevard 1945 – Hoge Bothofstraat (fase 1 t/m 4)

Deze fases zijn zo goed al klaar. De markeringen zijn aangebracht en de parkeerhavens zijn volop in gebruik. Ook de parkeerplaats Faamterrein is weer open. De bomen en planten ontbreken alleen nog. Begin december wordt gestart met het planen van de bomen. In totaal komen er in deze vier fases 66 van de in totaal 85 bomen in vijf verschillende soorten. 

Hoge Bothofstraat - spoor (fase 5)

Vanaf januari beginnen de werkzaamheden aan het laatste stuk van de waterberging. Op maandag 13 januari gaat het fietspad langs het Polaroidterrein naar het spoor eruit. De nieuwe riolering wordt gelegd en eind janauri volgt het laatste gedeelte van het grote waterbergingsriool. Daarna volgt de herinrichting. De werkzaamheden zijn, als de weersomstandigheden meezitten, begin april gereed. De Heurne is via de Hoge Bothofstraat bereikbaar. 

Van Lochemstraat

Vanaf dinsdag 7 januari starten de werkzaamheden aan de Van Lochemstraat tussen de Noorderhagen en Wenninkgaarde. Het asfalt gaat eraf en rond half januari wordt het nieuwe riool gelegd, zodat er in februari gestart kan worden met de bestrating. Als deze fase gereed is, starten de definitieve bestartingswerkzaamheden aan het kruispunt Wenninkgaarde/Van Lochemstraat. 

Bereikbaarheid

Van A naar B in Enschede? Check de omleidingsroute! 

De Oldenzaalsestraat is in 2019 gefaseerd afgesloten voor doorgaand verkeer. Het verkeer wordt omgeleid over de singels. Deze routes staan op locatie duidelijk aangegeven met gele omleidingsborden. Bent u bestemmingsverkeer? De panden aan de Oldenzaalsestraat en de zijstraten zijn grotendeels bereikbaar. Nood- en hulpdiensten kunnen ook tijdens de werkzaamheden altijd uw voordeur bereiken. Bekijk hier de omleidingsroutes in Enschede.

Wilt u de laatste updates over de bereikbaarheid ontvangen? Download dan de SMART mobiliteit app bij Google play of de App Store en gebruik de groepscode ODZ2019.

In foto's

Nieuwsgierig naar de werkzaamheden van de afgelopen tijd? De foto’s (fotograaf Hessel Bosch) vertellen meer!

Een foto van de werkers die het waterbergingsriool en het warmtenet aanleggen.
Werken aan het waterbergingsriool en de aanleg van het warmtenet. 

Een foto van de werkzaamheden in de Van Lochemstraat. Er ligt veel zand waarin wordt gegraven en de bouwhekken staan eromheen.
Ook in de Van Lochemstraat gaat het werk gestaag door. 

Hoe ziet het er straks uit?

De aanpassingen maken de Oldenzaalsestraat niet alleen droger, maar ook groener en mooier. Het waterbergingsriool en de wadi’s kunnen samen 7 miljoen liter water opvangen. Daarnaast maakt de vernieuwde inrichting met wadi’s en nieuwe aanplant van bomen en groen de straat niet alleen klimaatbestendig, maar ook aantrekkelijker! Het leggen van een warmtenet is een belangrijke stap van fossiele brandstoffen naar nieuwe energie. Zo wordt Enschede meer duurzaam.

Bent u benieuwd naar het eindresultaat? Deze animatie toont in 3D hoe de Oldenzaalsestraat er straks uit komt te zien en deze animatie laat de straat in vogelvlucht zien tijdens regen (gemaakt door 3DVisuals).

Om dit te voorkomen...

Bekijk hier een animatie (kaartmateriaal) van de huidige situatie met extreme neerslag in de Oldenzaalsestraat. Benieuwd naar de situatie nadat de waterberging onder- en bovengronds is aangebracht? Bekijk dan deze animatie

Niet gevonden wat u zocht?

Bekijk dan eens: