Oldenzaalsestraat: wij werken aan een groene, droge en mooie binnenstad

header groen droog mooi

In de Oldenzaalsestraat, tussen de spoorlijn en de Boulevard 1945 wordt momenteel een innovatief waterbergingsriool en een groenstrook met wadi’s aangelegd om water beter af te voeren. Dit waterbergingssysteem pakt de wateroverlast veroorzaakt door hevige regenbuien aan. De nieuwe inrichting maakt de straat niet alleen beter bestand tegen het klimaat, maar ook aantrekkelijker. De verwachting is dat het project in april 2020 wordt opgeleverd. 

Bekijk de video waarin Annemiek van den Heuvel, projectmanager van de gemeente Enschede, vertelt waarom we werken aan de Oldenzaalsestraat.

Bereikbaarheid Irenegarage

De komende weken werken we aan de straten rondom de Irenegarage. Vanwege graaf- en wegwerkzaamheden aan het kruispunt Wenninkgaarde - Van Lochemstraat, is de gemeentelijke ‘Irene parkeergarage’ van maandag 11 november (06.00 uur) t/m vrijdag 15 november (17.00 uur) geheel afgesloten voor verkeer. Bekijk de kaart om te zien welke route wanneer bereikbaar is. Vanaf zaterdag 16 november is de Irenegarage en het terrein van de Irenepromenade te bereiken via Wenninkgaarde. Deze situatie blijft tot april 2020.

Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

Actuele omleidingsroutes

Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

Stand van zaken

Boulevard 1945 – Hoge Bothofstraat (fase 1 t/m 4)

Deze fases zijn zo goed al klaar. De markeringen zijn aangebracht en de parkeerhavens zijn volop in gebruik. Ook de parkeerplaats Faamterrein is weer open. De bomen en planten ontbreken alleen nog. Begin december wordt gestart met het planen van de bomen. In totaal komen er in deze vier fases 66 van de in totaal 85 bomen in vijf verschillende soorten. 

Hoge Bothofstraat - spoor (fase 5)

Langs de gevels van de winkels (vanaf De Heurne tot het spoor) wordt gestart met de inrichting van het voetgangersgebied. De keerwanden worden geplaatst, net als de nieuwe verlichting en eind november starten de stratenmakers met de bestrating van het voetgangersgebied. Eind december / begin januari beginnen de werkzaamheden voor het waterbergingsriool. De Heurne is via de Hoge Bothofstraat bereikbaar. Ook in de aangrenzende Van Lochemstraat wordt gewerkt. Deze fase is rond april afgerond, waarna de gehele straat weer bereikbaar is. 

Van Lochemstraat

Het gedeelte tussen de Stadsgravenstraat en Noorderhagen is eind november gereed. Stratenmakers zijn hard aan het werk om de definitieve bestrating erin te leggen. Tussen de Wenninkgaarde en de Oldenzaalsestraat wordt momenteel gewerkt aan het riool. Zodra het riool erin ligt worden de banden geplaatst en kan er gestart worden met de bestrating van de voetgangerszone. De verwachting is dat het voetgangersgebied voor de feestdagen gereed is. Vanaf 6 januari starten de werkzaamheden aan de Van Lochemstraat tussen de Noorderhagen en Wenninkgaarde. 

Bereikbaarheid

Van A naar B in Enschede? Check de omleidingsroute! 

De Oldenzaalsestraat is in 2019 gefaseerd afgesloten voor doorgaand verkeer. Het verkeer wordt omgeleid over de singels. Deze routes staan op locatie duidelijk aangegeven met gele omleidingsborden. Bent u bestemmingsverkeer? De panden aan de Oldenzaalsestraat en de zijstraten zijn grotendeels bereikbaar. Nood- en hulpdiensten kunnen ook tijdens de werkzaamheden altijd uw voordeur bereiken. Bekijk hier de omleidingsroutes in Enschede.

Wilt u de laatste updates over de bereikbaarheid ontvangen? Download dan de SMART mobiliteit app bij Google play of de App Store en gebruik de groepscode ODZ2019.

In foto's

Nieuwsgierig naar de werkzaamheden van de afgelopen tijd? De foto’s (fotograaf Hessel Bosch) vertellen meer!

Asfalt op fase 3 en 4!

In alle vroegte worden de markeringen op de weg aangebracht. 

Hoe ziet het er straks uit?

De aanpassingen maken de Oldenzaalsestraat niet alleen droger, maar ook groener en mooier. Het waterbergingsriool en de wadi’s kunnen samen 7 miljoen liter water opvangen. Daarnaast maakt de vernieuwde inrichting met wadi’s en nieuwe aanplant van bomen en groen de straat niet alleen klimaatbestendig, maar ook aantrekkelijker! Het leggen van een warmtenet is een belangrijke stap van fossiele brandstoffen naar nieuwe energie. Zo wordt Enschede meer duurzaam.

Bent u benieuwd naar het eindresultaat? Deze animatie toont in 3D hoe de Oldenzaalsestraat er straks uit komt te zien en deze animatie laat de straat in vogelvlucht zien tijdens regen (gemaakt door 3DVisuals).

Om dit te voorkomen...

Bekijk hier een animatie (kaartmateriaal) van de huidige situatie met extreme neerslag in de Oldenzaalsestraat. Benieuwd naar de situatie nadat de waterberging onder- en bovengronds is aangebracht? Bekijk dan deze animatie

Niet gevonden wat u zocht?

Bekijk dan eens: