Oldenzaalsestraat: wij werken aan een groene, droge en mooie binnenstad

header groen droog mooi

In de Oldenzaalsestraat, tussen de spoorlijn en de Boulevard 1945 wordt momenteel een innovatief waterbergingsriool en een groenstrook met wadi’s aangelegd om water beter af te voeren. Dit waterbergingssysteem pakt de wateroverlast veroorzaakt door hevige regenbuien aan. De nieuwe inrichting maakt de straat niet alleen beter bestand tegen het klimaat, maar ook aantrekkelijker. De werkzaamheden vinden plaats in de periode oktober 2018 tot begin 2020.  

Bekijk de video waarin Annemiek van den Heuvel, projectmanager van de gemeente Enschede, vertelt waarom we werken aan de Oldenzaalsestraat.

Actuele omleidingsroutes

Klik op de afbeelding voor een volledige weergave van de kaart (pdf).

Klik op de afbeelding voor een volledige weergave van de kaart (pdf).

Stand van zaken

Boulevard 1945 – De Klomp (fase 1 en 2)

Vanaf vrijdag 26 juli is het eerste deel van de Oldenzaalsestraat weer open! De Kortelandstraat, Kalandergang en De Klomp zijn dan weer volledig bereikbaar.

De bouwvak

De bouwvakantie is van 26 juli tot en met 19 augustus. In deze periode vinden er geen werkzaamheden plaats. De kruising Oldenzaalsestraat – Wilhelminastraat is tijdens de bouwvak alleen bereikbaar voor voetgangers en fietsers.

Wilhelminastraat – Hoge Bothofstraat (fase 3 en 4)

Na de bouwvak, vanaf dinsdag 20 augustus starten de werkzaamheden aan de hoofdrijbaan van de vierde fase. Deze loopt vanaf de kruising met de Wilhelminastraat tot en met de kruising met de Hoge Bothofstraat. De werkzaamheden in deze fase zijn als volgt:

  • Verwijderen van het asfalt tussen de Wilhelminastraat en Hoge Bothofstraat
  • De plaatsing van het waterbergingsriool
  • Het leggen van nieuwe riolering en het verwijderen van oude riolering
  • Het plaatsen van een koppelput naar het waterbergingsriool
  • Het ontgraven van de wadi’s
  • De aanleg van Warmtebaan Enschede
  • Het inrichten van de straat en aanbrengen van asfalt
  • Op 20 augustus starten de nutspartijen met de werkzaamheden in het trottoir tussen De Heurne en het spoor.

Bereikbaarheid

Vanaf 26 juli is De Klomp weer bereikbaar. De kruising met de Wilhelminastraat is tijdens de bouwvak afgesloten. Vanaf 20 augustus is ook de kruising met de Hoge Bothofstraat afgesloten voor verkeer. Voetgangers en fietsers mogen beide kruisingen oversteken. De Heurne en de Van Lochemstraat blijven bereikbaar.

FAAM-terrein

Het FAAM-terrein is vanaf 20 augustus niet meer bereikbaar, net als de andere parkeervakken in het werkgebied.

Van A naar B in Enschede? Check de omleidingsroute! 

De Oldenzaalsestraat is in 2019 gefaseerd afgesloten voor doorgaand verkeer. Het verkeer wordt omgeleid over de singels. Deze routes staan op locatie duidelijk aangegeven met gele omleidingsborden. Bent u bestemmingsverkeer? De panden aan de Oldenzaalsestraat en de zijstraten zijn grotendeels bereikbaar. Nood- en hulpdiensten kunnen ook tijdens de werkzaamheden altijd uw voordeur bereiken. Bekijk hier de omleidingsroutes in Enschede.

Wilt u de laatste updates over de bereikbaarheid ontvangen? Download dan de SMART mobiliteit app bij Google play of de App Store en gebruik de groepscode ODZ2019.

In foto's

Nieuwsgierig naar de werkzaamheden van de afgelopen tijd? De foto’s (fotograaf Hessel Bosch) vertellen meer!


Het eerste deel van de Oldenzaalsestraat is opgeleverd! Van Boulevard 1945 tot en met De Klomp is weer bereikbaar. 

Asfalt draaien op het eerste gedeelte tot en met De Klomp.

De koppelput in de Wilhelminastraat maakt de verbinding tussen het gewone riool en waterbergingsriool 

Hoe ziet het er straks uit?

De aanpassingen maken de Oldenzaalsestraat niet alleen droger, maar ook groener en mooier. Het waterbergingsriool en de wadi’s kunnen samen 7 miljoen liter water opvangen. Daarnaast maakt de vernieuwde inrichting met wadi’s en nieuwe aanplant van bomen en groen de straat niet alleen klimaatbestendig, maar ook aantrekkelijker! Het leggen van een warmtenet is een belangrijke stap van fossiele brandstoffen naar nieuwe energie. Zo wordt Enschede meer duurzaam.

Bent u benieuwd naar het eindresultaat? Deze animatie toont in 3D hoe de Oldenzaalsestraat er straks uit komt te zien en deze animatie laat de straat in vogelvlucht zien tijdens regen (gemaakt door 3DVisuals).

Om dit te voorkomen...

Bekijk hier een animatie (kaartmateriaal) van de huidige situatie met extreme neerslag in de Oldenzaalsestraat. Benieuwd naar de situatie nadat de waterberging onder- en bovengronds is aangebracht? Bekijk dan deze animatie

Niet gevonden wat u zocht?

Bekijk dan eens: