Oldenzaalsestraat: wij werken aan een groene, droge en mooie binnenstad

header groen droog mooi met daarop een animatie van de waterberging en de wadi's.

In de Oldenzaalsestraat, tussen de spoorlijn en de Boulevard 1945 wordt momenteel een innovatief waterbergingsriool en een groenstrook met wadi’s aangelegd om water beter af te voeren. Dit waterbergingssysteem pakt de wateroverlast veroorzaakt door hevige regenbuien aan. De nieuwe inrichting maakt de straat niet alleen beter bestand tegen het klimaat, maar ook aantrekkelijker. De verwachting is dat het project in april 2020 wordt opgeleverd. 

Bekijk de video waarin Annemiek van den Heuvel, projectmanager van de gemeente Enschede, vertelt waarom we werken aan de Oldenzaalsestraat.

Actuele omleidingsroutes

De Irenegarage en het terrein van de Irenepromenade zijn te bereiken via Wenninkgaarde. De Van Lochemstraat is vanaf de Oldenzaalsestraat afgesloten. Deze situatie blijft tot april 2020.

Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

Stand van zaken

Boulevard 1945 – Hoge Bothofstraat (fase 1 t/m 4)

Deze fases zijn zo goed al klaar. De markeringen zijn aangebracht en de parkeerhavens zijn volop in gebruik. Ook de parkeerplaats Faamterrein is weer open. 66 bomen zijn gepland in vijf verschillende soorten. Alleen de beplanting ontbreekt nog. Dit wordt in het voorjaar aangelegd.

Hoge Bothofstraat - spoor (fase 5)

Eind januari beginnen de werkzaamheden aan het laatste stuk van de waterberging. Waarschijnlijk legt aannemer NTP de laatste waterbergingsbuis begin februari, waarna de herinrichting volgt. De werkzaamheden zijn, als de weersomstandigheden meezitten, begin april gereed. De Heurne is via de Hoge Bothofstraat bereikbaar. 

Van Lochemstraat

De werkzaamheden aan het riool van de Van Lochemstraat tussen de Noorderhagen en Wenninkgaarde zijn gestart. In februari gaan de stratenmakers aan de slag. Als deze fase gereed is, starten de definitieve bestartingswerkzaamheden aan het kruispunt Wenninkgaarde/Van Lochemstraat. 

Bereikbaarheid

Van A naar B in Enschede? Check de omleidingsroute! 

De Oldenzaalsestraat is tot april 2020 afgesloten voor doorgaand verkeer. Het verkeer wordt omgeleid over de singels. Deze routes staan op locatie duidelijk aangegeven met gele omleidingsborden. Bent u bestemmingsverkeer? De panden aan de Oldenzaalsestraat en de zijstraten zijn grotendeels bereikbaar. Nood- en hulpdiensten kunnen ook tijdens de werkzaamheden altijd uw voordeur bereiken. Bekijk hier de omleidingsroutes in Enschede.

Wilt u de laatste updates over de bereikbaarheid ontvangen? Download dan de SMART mobiliteit app bij Google play of de App Store en gebruik de groepscode ODZ2019.

In foto's

Nieuwsgierig naar de werkzaamheden van de afgelopen tijd? De foto’s (fotograaf Hessel Bosch) vertellen meer!

Foto van de werkzaamheden in de vijfde fase vanaf hoogte gefotografeerd.
Het laatste stukje van de werkzaamheden tussen de Hoge Bothofstraat en het spoor. 

Foto van graafwerkzaamheden in de Van Lochemstraat.
Ook in de Van Lochemstraat tussen de Wenninkgaarde en Noorderhagen gaat het werk gestaag door. 

Foto van straatwerk langs de Van Lochemstraat.

Het straatwerk in de Van Lochemstraat tussen de Wenninkgaarde en Oldenzaalsestraat is af. Alleen het asfalt moet nog aangebracht worden. 

Hoe ziet het er straks uit?

De aanpassingen maken de Oldenzaalsestraat niet alleen droger, maar ook groener en mooier. Het waterbergingsriool en de wadi’s kunnen samen 7 miljoen liter water opvangen. Daarnaast maakt de vernieuwde inrichting met wadi’s en nieuwe aanplant van bomen en groen de straat niet alleen klimaatbestendig, maar ook aantrekkelijker! Het leggen van een warmtenet is een belangrijke stap van fossiele brandstoffen naar nieuwe energie. Zo wordt Enschede meer duurzaam.

Bent u benieuwd naar het eindresultaat? Deze animatie toont in 3D hoe de Oldenzaalsestraat er straks uit komt te zien en deze animatie laat de straat in vogelvlucht zien tijdens regen (gemaakt door 3DVisuals).

Om dit te voorkomen...

Bekijk hier een animatie (kaartmateriaal) van de huidige situatie met extreme neerslag in de Oldenzaalsestraat. Benieuwd naar de situatie nadat de waterberging onder- en bovengronds is aangebracht? Bekijk dan deze animatie

Niet gevonden wat u zocht?

Bekijk dan eens: