Wij werken aan een groene, droge en mooie binnenstad

header groen droog mooi

De Oldenzaalsestraat en de directe omgeving zijn een knelpunt bij hevige regenbuien. Door de huidige klimaatverandering is de verwachting dat Enschede in de toekomst vaker last krijgt van forse kortstondige regenbuien. Daarom gaan wij de wateroverlast aanpakken.

Tussen de spoorlijn en de Boulevard 1945 komt een nieuw en innovatief waterbergingsriool en er wordt een groenstrook met wadi’s aangelegd om water beter af te voeren. Dit maakt de straat niet alleen klimaatbestendig, maar ook aantrekkelijker. De werkzaamheden vinden plaats in de periode oktober 2018 tot eind 2019. Over het proces van de werkzaamheden en de verschillende fases communiceren wij proactief met betrokkenen.

Planning

De eerste voorbereidende werkzaamheden zijn gestart. In het trottoir tussen het Hendrik Jan van Heekplein en de Kalandergang wordt een sleuf gegraven om kabels en leidingen te verleggen. Deze worden verlegd om ruimte te maken voor het waterbergingssysteem. Het gaat hier uitsluitend om werkzaamheden in het trottoir aan de zijde van de binnenstad. Deze werkzaamheden duren twee maanden. Door weersomstandigheden of onverwachte verrassingen in of boven de grond kan het werken uitlopen of juist inlopen.   

Bereikbaarheid

De openliggende bestrating wordt bedekt met platen, waardoor omwonenden en ondernemers hun voordeur kunnen bereiken. De parkeerplaatsen aan deze kant zijn tijdelijk opgeheven, net als de fietsenstalling achter de Klanderij. De inrit tot de parkeerplaatsen op het dak van de Klanderij blijft wel toegankelijk. De doorgaande weg blijft tot januari toegankelijk.

Vervolg werkzaamheden

Vanaf januari 2019 starten de werkzaamheden aan de doorgaande weg. Vanaf dat moment is de Oldenzaalsestraat als doorgaande route niet meer toegankelijk. De weg gaat er in verschillende fases uit om de overlast te beperken. We zorgen altijd voor de bereikbaarheid van uw pand of parkeergarage. We starten aan de kant van de Klanderij en werken door richting het spoor. De totale werkzaamheden duren tot eind 2019. Ruim voor de start van de werkzaamheden informeren wij u via deze webpagina over de bereikbaarheid tijdens de werkzaamheden.

Hoe ziet het er straks uit?

De aanpassingen maken de Oldenzaalsestraat niet alleen droger, maar ook groener en mooier. De wadi’s langs de weg met de aanplant van circa 80 nieuwe bomen, geven de straat een groene uitstraling. De straat wordt overzichtelijker en krijgt meer eenheid. Dit samen maakt de aanrijroute naar de binnenstad aantrekkelijker. Bent u benieuwd naar het eindresultaat? Deze animatie toont in 3D hoe de Oldenzaalsestraat er straks uit komt te zien en deze animatie laat de straat in vogelvlucht zien tijdens regen (gemaakt door 3DVisuals).

Bekijk hier het voorlopig ontwerp.
Oldenzaalsestraat voorlopig ontwerp.pdf

Om dit te voorkomen...

Bekijk hier een animatie (kaartmateriaal) van de huidige situatie met extreme neerslag in de Oldenzaalsestraat. Benieuwd naar de situatie nadat de waterberging onder- en bovengronds is aangebracht? Bekijk dan deze animatie

En dan zijn deze situaties in de binnenstad verleden tijd!