Cis en Veronique zetten zich in voor de Huiskamer van Lonneker

09 april 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Een krantje lezen, een goed gesprek of een nieuwe ontmoeting. Het kan vanaf begin dit jaar allemaal in de gloednieuwe Huiskamer van Lonneker. In dit kloppend hart van het dorp, gevestigd in het Dorpshuis, zorgen vrijwilligers en dorpsbewoners voor nog meer noaberschap in Lonneker.

Ze schreeuwt het niet van de daken, maar trots is ze zeker. De Huiskamer van Lonneker staat als een huis en daar heeft Cis van Lochem hard voor gewerkt. De secretaris van de Dorpsraad zette samen met mede-initiatiefnemer Veronique Dercksen én 14 enthousiaste vrijwilligers de schouders eronder. “De Huiskamer viel mooi samen met het recent vernieuwde Dorpshuis. We zijn het nog verder aan het inrichten met nieuw meubilair en zo, maar als ik de enthousiaste bezoekers nu al zie, denk ik: wow.”

Ontmoetingsplek 

Het idee kwam niet zomaar uit de lucht vallen. “Mijn portefeuille in de Dorpsraad is onder meer het sociaal domein”, vertelt Cis. “Zo maak ik me in samenwerking met Samen1Enschede hard voor het tegengaan van eenzaamheid. Toen uit het nieuwe dorpsambitieplan van Lonneker bleek dat er grote behoefte is aan een laagdrempelige ontmoetingsplek, ben ik in actie gekomen. In andere stadsdelen en wijken in Enschede, zoals Roombeek, zijn al soortgelijke initiatieven succesvol. Dat wilden wij ook.”

Jong en oud

De Huiskamer is volgens Cis zeker geen vaste kliek koffiedrinkende ouderen die om de dag bijeenkomen. “We zien er van alles. Ouderen, maar ook jongeren, man, vrouw, of iemand die eens een kleinkind meeneemt. Als je eenmalig een kijkje neemt is het goed, als je drie keer per week komt ook. Soms zijn er twee bezoekers, soms wel tien.”

Zuid-Afrika

De Huiskamer kent geen vast activiteitenprogramma. “Dat is bewust”, zegt Cis. “Het gaat om ontmoeten en om een goed gesprek. Laatst ontdekten een vrijwilliger en een stel dat ze beide in Zuid-Afrika hadden gewoond of vrijwilligerswerk hadden gedaan. Vervolgens hebben ze onderling een avondje afgesproken om ervaringen te delen en foto’s te bekijken. Of er was een stel dat geen auto heeft, maar wel wil rijden, en iemand met auto die niet meer rijdt. Ze kijken nu of ze elkaar kunnen helpen. Mooi toch? Deze Huiskamer is een spin in het web in het dorp. Precies wat we voor ogen hadden.”

Meer info

  • Benieuwd naar de Huiskamer van Lonneker? De openingstijden zijn dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. Er zijn telkens minimaal twee vrijwilligers en er is ook een digipunt.
  • Op zaterdagochtend 25 mei is de officiële opening.
  • Voor nog meer boeiende verhalen uit de Huiskamer van Lonneker, kijk op de website van de Dorpsraadexterne-link-icoon.

De agenda van Noord

Dit verhaal laat zien hoe mensen zich inzetten voor hun stadsdeel. En daarmee helpen om samen met de gemeente de actiepunten uit de Stadsdeelagenda’s 2023-2026externe-link-icoon te realiseren.