College stelt voor dat de marktondernemers de zaterdagmarkt per 1 april 2023 zelf organiseren

25 januari 2023
Uitgelicht Nieuws
marktkoopman biedt stukje sinaasappel aan

Marktondernemers zijn, nog beter dan de gemeente, in staat om hun warenmarkten te organiseren. Zij doen dit al voor 3 markten, te weten de markten op de Wesselerbrink, in Glanerbrug-Zuid en de markt op het Van Heekplein (op dinsdag).

Dat loopt prima. Nu is de zaterdagmarkt aan de beurt en de marktondernemers hebben er zin in. 

Bestuur staat klaar

Wim Wiefkers is voorzitter van het gekozen bestuur dat de zaterdagmarkt gaat organiseren. Hij heeft er zin in. “We zien op veel plekken in Nederland dat de warenmarkten het moeilijk hebben. Gelukkig geldt dat niet voor onze zaterdagmarkt. Na corona zit de loop er weer goed in. Maar we willen als marktondernemers de markt verder verbeteren. Fijn dat we nu de ruimte krijgen om dit zelf te doen. Dat kunnen wij net iets beter dan de gemeente. We willen met voorrang de promotie van de grootste zaterdagmarkt van het oosten oppakken. En daarvoor hebben wij geld gereserveerd.”

Draagvlak

In 2021 deed de gemeente onderzoek naar de steun onder marktondernemers om ook de zaterdagmarkt zelf te gaan organiseren. Die steun bleek hoog: bijna twee derde was voor, een kwart zag het minder zitten en de rest was neutraal. De opkomst voor de verkiezingen voor het bestuur dat de markt organiseert was ook hoog. Met als resultaat een bestuur met zeven gekozen leden.

Ruim baan

Stadsdeelwethouder centrum, Jeroen Diepemaat, heeft vertrouwen in de marktondernemers. “De zaterdagmarkt is een publiekstrekker voor onze binnenstad. Ik zie een enthousiaste club marktondernemers die het maximale uit de zaterdagmarkt wil halen. Zij weten zelf het beste hoe ze dat moeten doen. Als gemeente moeten we hen daarbij zo veel mogelijk ruimte geven”.

Raadsbesluit

Naar verwachting neemt de gemeenteraad op 6 maart 2023 een besluit over dit voorstel. De markt op het Van Heekplein en de biologische markt rond het stadhuis kunnen dan op 1 april van start (en dat is geen grap).